Velika promjena
22

Premiership od sezone 2019/20. uvodi zimsku pauzu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Klubovi Premiershipa će imati zimsku pauzu u februaru od sezone 2019/20. s tim da će se i tokom te pauze igrati utakmice, ali će ih biti manje i drugačije će se rasporediti nego ranije.

Pauza će trajati dvije sedmice, a tokom pauze odigrat će se ukupno deset mečeva Premiershipa od čega pet za jedan vikend i pet za drugi vikend.

Nogometni savez Engleske je odlučio da se utakmica pete runde FA Cupa premjesti za sredinu sedmice kako bi se dodatno prilagodili promjenama, a također je odlučeno da se neće igrati ponovoljeni mečevi u petoj rundi FA Cupa, već da će se u slučaju remija u prvom meču igrati produžeci i penali.

Promjena neće biti u tri niže lige, odnosno u tri nogometne lige Engleske (EFL).

Čak oko 90 posto igrača koje su ispitali iz FIFAProa kazalo je da želi zimsku pauzu koja traje u prosjeku dvije sedmice.

U Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji su se od ranije koristile pauze u decembru i januaru kada je u Premiershipu zapravo najgušći period glede igranja utakmica.

Trener Manchester Cityja Pep Guardiola ranije je govorio da praznični period u Premiershipu kada se igra ogroman broj mečeva zapravo "ubija" igrače, a trener Uniteda Jose Mourinho je kazao da nedostatak pauze smanjuje šanse engleskim klubovima u Ligi prvaka.