Historijsko pravilo
9

Premiership će u nastavku sezone ukinuti tradicionalni "zaštićeni termin"

N. K.
Foto: AFP
Foto: AFP
Engleski Premiership će biti nastavljen kada se sa tim slože medicinske vlasti i Vlada, a The Times donosi još jednu zanimljivu priču nakon danas održanog sastanka.

Već je poznato da nastavak prvenstva neće biti početkom maja te da će svi mečevi biti odigrani bez prisustva publike, ali Premiership bi se mogao odreći jednog pravila koje je u englskom nogometu bilo veoma važno.

Naime, kada se nastavi sezona neće biti takozvanog "zaštićenog termina" koji je u Engleskoj važio za subotnje utakmice od 16 sati, tvrdi The Times.

Nogometna asocijacija tražila je i dobila dozvolu od UEFA-e da na određeni period ukine zabranu televizijskih prijenosa mečeva u 16 sati kako bi ljudi mogli gledati nogomet na televiziji kada već ne mogu doći na stadione.

UEFA je isti zahtjev dobila i od Nogometnog saveza Škotske, koji je uz engleski i crnogorski, zapravo sam zahtjevao ovo pravilo.

Zaštićeni termin za subotnje utakmice zakazane za 15 sati po lokalnom vremenu na snazi je od pedesetih godina prošlog stoljeća i osmišljen je kao razlog navijačima da idu na stadione.