Nogomet
20

Premiership: Begović se vratio na gol, Stoke posramio Liverpool, Džeko bez nastupa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Za fudbalere koji nastupaju u engleskom Premiershipu, a koji trenutno nisu reprezentativci godišnji odmor može započeti već sutra. Još jedna sezona kompletirana je današnjim susretima posljednjeg, 38. kola.

Pitanje prvaka Engleske davno je riješeno, kao i drugo mjesto koje garantuje plasman u Ligu prvaka. Arsenalu je za potvrdu trećeg mjesta na današnjoj utakmici protiv WBA bio potreban i bod, iako su Topnici uvjerljivo trijumfovali. Manchester United će do grupne faze Lige prvaka morati kroz kvalifikacije.

Katastrofalnim porazom od Stokea Liverpool će do Evropske lige morati kroz kvalifikacije, dok poraz Redsa iskoristio Tottenham koji je trijumfom nad Evertonom u gostima ostvario plasman u ovo takmičenje.

Društvo najboljih napustili su Hull, Burnley i QPR.

Stoke na čiji se gol danas vratio Asmir Begović tokom prvog poluvremena je sa pet pogodaka „počastio“ tim Liverpoola. Strijelci su bili dva puta Diouf, Walter, Adam i N'Zonzi. Svi golovi postignuti su u razmaku od pola sata. Poraz Liverpoola u nastavku susreta ublažio je Steven Gerrard. Konačnih 6:1 u finišu meča postavio je Peter Crouch.

Nakon dugo vremena danas je priliku za igranje dobio Muhamed Bešić. Reprezentativac BiH u porazu Evertona od Tottenhama u igru je ušao u 46. minuti. Karamele su poražene rezultatom 1:0 uz gol Kanea.

Didier Drogba se na veličanstven način oprostio od Stamford Bridgea. U 30. minuti utakmice Chelsea – Sunderland Drogba je igru napustio na rukama saigrača, a umjesto njega je ušao Diego Costa. Meč je okončan rezultatom 3:1 u korist novog šampiona. Strijelci za Plavce bili su Costa i dva puta Remy, dok je gol za Sunderland bio djelo Fletchera.

Manchester City je sezonu u kojoj nije uspio odbraniti naslov prvaka okončao domaćom pobjedom nad Southamptonom rezultatom 2:0. Strijelci za Građane bili su Franck Lampard i Kun Aguerro. Edin Džeko nije ulazio u igru u timu Manchester Cityja.

Rezultati:

Arsenal – WBA 4:1 Aston Villa – Burnley 0:1 Chelsea – Sunderland 3:1 Crystal Palace – Swansea 1:0 Everton – Tottenham 0:1

Hull – Manchester United 0:0 Leicester – QPR 5:1 Manchester City – Southampton 2:0 Newcastle – West Ham 2:0 Stoke – Liverpool 6:1

Tabela:

  1. Chelsea 87
  2. Manchester City 79
  3. Arsenal 75
  1. Manchester United 70
  2. Tottenham 64
  3. Liverpool 62
  4. Southampton 60
  5. Swansea 56
  6. Stoke 54
  7. Crystal Palace 48
  8. Everton 47
  9. West Ham 47
  10. WBA 44
  11. Leicester 41
  12. Newcastle 39
  13. Sunderland 38
  14. Aston Villa 38
  15. Hull 35
  16. Burnley 33
  17. QPR 30