Nogomet
1

Prema podacima Transfermarkta: Sarajevo skuplje od Željezničara

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nedjelju se na najvećem bh. stadionu igra 109. prvenstveni sarajevski derbi, a sudeći prema podacima Transfermarkta, Bordo ekipa je skuplja od Plavih.

Dva najpopularnija bh. tima odmjerit će snage na koševskom terenu. U dosadašnjih jedanaest odigranih utakmica aktuelnog prvenstva Bordo i Plavi tim sakupili su po 18 bodova. Do kraja ima još dosta da se igra i eventualni trijumf u vječitom derbiju dao bi poleta ekipi koja slavi da se uključi u borbu za sami vrh tabele. U prošlosezonskim okršajima tim sa Grbavice je u oba derbija slavio po 1:0, dok je na otvaranju ove sezone dvoboj na Grbavici okončan rezultatom 1:1.

Prema podacima relevantnog njemačkog portala Transfermarkt.de Sarajevo ima najskuplju ekipu u ligi. Vrijednost Bordo tima se procjenjuje na 11,05 miliona eura. Na drugom mjestu je upravo najljući rival Željezničar. Njihova vrijednost je 8,18 miliona eura.

Kapiten FK Sarajevo Haris Duljević najskuplji je igrač Premijer lige BiH. Duljević na tržištu vrijedi 1.600.000 eura. Na drugom mjestu u bordo svlačionici je Almir Bekić čija se vrijednost procjenjuje na 850.000 eura. Treće mjesto drži Samir Radovac (700.000 eura).

Kod tima sa Grbavice najskuplji je Ivan Lendrić. Njegova vrijednost procjenjuje se na 750.000 eura. Miroslav Stevanović vrijedi 700.000 eura, dok su kapiten Aleksandar Kosorić i Kerim Memija procijenjeni na 550.000 eura.

Ipak, brojke su jedno, a dešavanja na terenu nešto sasvim drugo. Mjerilo kvaliteta je ono što igrač pokaže za 90 minuta. Posebno ako briljira u vječitom derbiju u kojem nikada nema favorita.