Teška sudbina
72

Predvodio napad Malage protiv Želje, a danas nema nogu i preživljava kao konobar

N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kiki Musampa, Julio Dely Valdes i Dario Silva činili su pakleni napad Malage prije 20-ak godina, a publika u Bosni i Hercegovini, odnosno navijači Željezničara imali su ih priliku gledati uživo.

Naime, Plavi su u pretkolu tadašnjeg Kupa UEFA odmjerili snage sa španskim klubom, a na Koševu je Željina odbrana na čelu s Harisom Alihodžićem izdržala sve nalete opasnog trojca.

Utakmica je okončana bez pogodaka, Malaga je prošla tek nakon gola iz penala u revanšu, a već naredne sezone sjajni Silva je prešao u Sevillu gdje je dijelio svlačionicu s Danijem Alvesom i Sergijom Ramosom.

Nakon dvije godine provedene u tada izuzetno jakoj Sevilli otišao je u Portsmouth gdje se kao igrač oprostio od karijere u kojoj je postigao više od 100 pogodaka.

Međutim, umjesto da uživa u plodovima svog rada, nekadašnji urugvajski napadač ima puno problema i trenutno za život zarađuje kao konobar.

Život ga nije mazio budući da je zbog povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći u Urugvaju ostao bez dijela noge. Ubrzo je pao na prosjački štap pa se sada bavi konobarskim poslom kako bi preživio.

Sve je to bio povod španskim medijima da ga posjete u Malagi.

"Napustio sam nogomet zbog oca. Rekao mi je da ne zna hoće li zbog bolesti preživjeti više od dva ili tri mjeseca. Ljudi koje sam angažovao da se bave mojom karijerom ukrali su mi novac. Rukovodili su stvarima kako su oni željeli i na kraju su me opljačkali", ispričao im je Silva.

Tužna sudbina igrača koji je za reprezentaciju Urugvaja odigrao gotovo 50 utakmica, a učestvovao je s ovom selekcijom i na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.