Nogomet
1

Predstavnici Ministarstva sporta iz Malezije u posjeti FK Sarajevo

Klix.ba
Predstavnici Fudbalskog kluba Sarajevo su ugostili delegaciju Ministarstva sporta i razvoja omladine oblasti Terangano iz Malezije, a vezano za uspostavljanje sportske saradnje i aktivnosti na promociji i unapređenju fudbala u Maleziji.

Ministar za sport i razvoj omladine Rozi Bin Mamat predvodio je delegaciju iz Malezije, u kojoj su, među ostalim, bili i Datuk Wan Nizam bin Wan Hamid, politički sekretar premijera oblasti Teranganu, kao i Zainal Abidin bin Hussin, direktor savjeta za sport oblasti Teranganu.

Ministar Bin Mamat je nakon ručka zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, te istakao:

"Oblast Teranganu želi postati lider u sportskim aktivnostima Malezije. Želimo intenzivno razvijati različite sportove u narednom periodu, pa tako i fudbal. Raduje nas da su ljudi koji vode Fudbalski klub Sarajevo spremni za ovu saradnju, a mi smatramo da od njih možemo puno toga naučiti. Ovim ih putem pozivam u posjetu našoj zemlji", kazao je Bin Mamat, navodi se u saopćenju FK Sarajevo.

Delegaciju Fudbalskog Kluba Sarajevo činili su dva potpredsjednika, Edis Kusturica i Nedžad Čagalj, član Upravnog odbora Elvir Kantardžić, član Stručnog kolegija FK Sarajevo i dekan Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu Prof. dr. Munir Talović, te generalni direktor Dino Selimović koji je istaknuo zahvalnost naroda Bosne i Hercegovine na pomoći i podršci koju je Malezija, a posebno njen bivši premijer Muhamed Mahatir, dali narodu BiH.

"Vrijeme pomoći i humanitarnih aktivnosti je iza nas. Znamo da Malezija ima i dobrih i loših primjera investiranja u našu zemlju. Nadam se da je ovo prilika da se pokažemo u jednom boljem svjetlu. FK Sarajevo ima velike ambicije za budućnost, planiramo izgradnju trening kampa na području Sarajeva, aktivnosti vezane za ulaganje Tan Sri Vincent Tana u naš Klub su u završnoj fazi, tako da izražavamo spremnost za saradnju sa predstavnicima oblasti Terangano", kazao je Selimović.

Kusturica je pozvao prijatelje iz Malezije da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

"Naše dvije zemlje gaje prijateljske odnose i to treba iskoristiti kada su u pitanju i poslovne aktivnosti. FK Sarajevo je među prvim u BiH krenuo putem otvaranja za investitore", rekao je su Kusturice, autora novog, investiciono-orijentisanog Statuta FK Sarajevo, kojim je omogućeno ulaganje u FK Sarajevo i koji za cilj ima finansijsku stabilizaciju i konsolidaciju.

Krajem maja 2013. godine U-11 nacionalna selekcija Malezije boravila je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje je, između ostalog, odigrala prijateljsku utakmicu sa vršnjacima iz Fudbalskog kluba Sarajevo, nakon čega su mališani imali priliku gledati utakmicu 30. kola BH Telecom Premijer Lige BiH u sezoni 2012/13 u kojoj je, na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase – Koševo, Sarajevo slavilo protiv Radnika iz Bijeljine sa 5-0.

Direktor kompanije BIOGROW iz Kuala Lumpura, koja je jedini ovlašteni koordinator aktivnosti Ministarstva za sport i razuvoj omladine oblasti Terangano za zemlje Balkana Enis Arnaut, kao glavni inicijator njihovih aktivnosti vezanih za Bosnu i Hercegovinu, izrazio je veliku zahvalnost rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo na gostoprimstvu tokom boravka delegacije iz Malezije našoj zemlji.

"Ovo je prva zvanična posjeta delegacije Ministarstva za sport i razvoj omladine Terangano države iz Malezije, nastavak naših aktivnosti koje smo započeli prije nekoliko mjeseci sa nadležnim državnim institucijama te zemlje. Raduje nas spremnost FK Sarajevo za saradnju u budućnosti", kazao je Arnaut, koji već 18 godina živi i radi u Maleziji.

Kao jedan od domaćina delegaciji iz Malezije, Prof. dr. Safet Kapo istakao je princip kojim će se rukovoditi planirane aktivnosti između Bosne i Hercegovine i Malezije.

"Nećemo se baviti kvantitetom, već kvalitetom. Našim prijateljima iz oblasti Ternagano ponudit ćemo najbolje stručnjake i saradnju sa onim kolektivima i sportskim asocijacijama koje su u stanju iznijeti obaveze kada su u pitanju međunarodna saradnja", zaključio je Kapo.