Nogomet
4

Predstavljamo Zmajeve: Ognjen Vranješ, snažni defanzivac turskog Elazigspora

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Ognjen Vranješ je dvedesetčetverogodišnji bh. nogometaš, član turskog Elazigspora i reprezentacije BiH, koji će nastupiti u dresu Zmajeva na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Ognjen Vranješ je rođen 24. oktobra 1989. godine u Banjoj Luci. Prve nogometne korake je napravio u Borcu, za čije je mlađe uzraste nastupao od 2000. do 2006. godine. Nakon toga je dvije godine igrao za prvi tim Banjalučana, a nastupio je u 41 utakmici. Godine 2009. je potpisao za Crvenu Zvezdu. Odigrao je samo četiri utakmice, a na posudbi je bio u Napretku iz Kruševca i Sheriffu iz Tiraspola. Njegov naredni klub je bio ruski Krasnodar, u kojem je proveo dvije godine. Potom je 2013. godine potpisao trogodišnji ugovor sa Alanijom Vladikavkaz, ali je već ove godine promijenio sredinu i postao igrač turskog Elazigspora. Njegova tržišna vrijednost se procjenjuje na 700.000 eura.

Reprezentacija BiH

Vranješ je u periodu od 2008. do 2010. godine nastupao za U21 selekciju BiH, za koju je odigrao 10 utakmica i postigao dva pogotka. Potom je stigao poziv u A reprezentaciju, a debitovao je 2010. godine u susretu BiH i Slovačke. Nakon što se oporavio od teške povrede, našao se i na Sušićevom spisku igrača za SP u Brazilu. Njegov stariji brat Stojan Vranješ igra za poljsku Lechiju Gdańsk, a nastupao je i za selekcije BiH.