30 dana do Mundijala
122

Predstavljamo stadione SP-a 2018: Lužniki, najveći i najluksuzniji ruski stadion

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji počinje za 30 dana, a redakcija portala Klix.ba će do početka takmičenja našim čitateljima, uz najnovije vijesti, predstaviti sve stadione, reprezentacije, te podsjetiti na neke od najzanimljivijih historijskih trenutaka s dosadašnjih prvenstava.

Danas predstavljamo najveći i najluksuzniji ruski stadion koji će biti domaćin najviše utakmica na Mundijalu, uključujući prvu i posljednju na turniru, a koji se nalazi u Moskvi.

Naravno, radi se o Lužnikiju, stadionu izgrađenom davne 1956. godine koji je bio i domaćin Olimpijskih igara 1980. godine, a njegova renovacija specijalno za Svjetsko prvenstvo je počela 2013. godine.

S obzirom na obim radova, koji je uključivao i sklanjanje atletske staze te primicanje tribina samom terenu, renoviranje je trajalo četiri godine, a kapacitet je proširen sa 78.000 na 80.000 sjedećih mjesta. Cijena rekonstrukcije, treće u historiji (stadion je renoviran ranije 1997. i 2004. godine), iznosila je 350 miliona eura.

Osim Olimpijskih igara, kada je kapacitet stadiona koji se tada zvao po Lenjinu, iznosio čak 103.000 mjesta, ovaj moskovski stadion je bio domaćin mnogih velikih sportskih događaja uključujući i finale Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu 1957. godine između Švedske i SSSR-a, finala Lige prvaka 2008. između Manchester Uniteda i Chelseaja kada je umjetna trava zamijenjena prirodnom samo za taj susret, te Svjetsko prvenstvo u atletici 2013. godine.

Od nesportskih događaja najznačajniji je bio Moskovski muzički festival mira koji je 1989. godine trajao dva dana, a na njemu su učestovali Bon Jovi, Scorpions, Ozzy Osbourne... Također, Madonna je održala nezaboravan koncert 2006. godine.

Na ovom stadionu će biti odigrano sedam utakmica Mundijala:

  1. juni: Rusija - Saudijska Arabija (grupa A)
  2. juni: Njemačka - Meksiko (grupa F)
  3. juni: Portugal - Maroko (grupa B)
  4. juni: Danska - Francuska (grupa C)
  5. juli: osmina finala (prvoplasirani iz grupe B - drugoplasirani iz grupe A)
  6. juli: polufinale
  7. juli: finale