29 dana do Mundijala
86

Predstavljamo stadione SP-a 2018: Krestovskij, najskuplji nogometni stadion na svijetu

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nakon najvećeg ruskog stadiona koji će ugostiti utakmice Svjetskog prvenstva, kultnog moskovskog Lužnikija, danas predstavljamo Krestovskij, stadion Zenita iz Sankt Peterburga.

Čelnici ekipe iz Sankt Peterburga su planirali da sa stadiona Petrovskij, koji je primao 21.000 gledatelja, presele na novi stadion kapaciteta 40.000 sjedećih mjesta.

Izgradnja stadiona koji nosi i nazive Sankt Peterburg Stadion, te Zenit Arena, je počela 2007. godine, a glavni finansijer je bio Gazprom, po kojem se i trebao zvati stadion.

No, 2009. godine ruska naftna kompanija se povukla iz projekta, te su se čelnici Zenita našli u veoma nezgodnoj situaciji. Ipak, spas je stigao veoma brzo. Rusija je u decembru 2010. godine dobila organizaciju Svjetskog prvenstva, te je Vladimir Putin odlučio novcem poreskih obveznika sagraditi stadion u svom rodnom gradu.

Jedini uslov je bio da umjesto 40.000 Zenit pristane na stadion kapaciteta 70.000. Iako su čelnici ekipe iz Sankt Peterburga isprva odbijali Putinov prijedlog s obzirom da utakmice Zenita prati oko 17.000 ljudi, na kraju su pronašli kompromis, te su pristali na kapacitet od 68.134 sjedećih mjesta, uz uslov da država pokriva održavanje stadiona nakon Mundijala.

Cijena izgradnje stadiona na otoku Krestovskij u originalnom nacrtu je iznosila 250 miliona dolara, ali je promjenom plana cijena skočila na čak 1,5 milijardi dolara, te je Krestovskij u aprilu 2017. godine postao i zvanično najskuplji nogometni stadion na svijetu prestigavši Wembley čija je izgradnja koštala 1,47 milijardi dolara.

Na njemu je odigrano finale Kupa konfederacija prošle godine između Njemačke i Čilea, te se očekivalo da će na njemu biti odigrano i finale Mundijala, ali je ipak ta čast pripala moskovskom Lužnikiju.

Na ovom stadionu će biti odigrano sedam utakmica Mundijala:

  1. juni: Maroko - Iran (grupa B)
  2. juni: Rusija - Egipat (grupa A)
  3. juni: Brazil - Kostarika (grupa E)
  4. juni: Nigerija - Argentina (grupa D)
  5. juli: osmina finala (prvoplasirani iz grupe F - drugoplasirani iz grupe E)
  6. juli: polufinale
  7. juli: utakmica za treće mjesto