Nogomet
5

Predstavljamo stadione Eura 2016: Stadium de Toulouse, nekada poznat kao "mini Wembley"

Klix.ba
(Foto: EPA)
Stadion sa najmanjim kapacitetom na Evropskom prvenstvu u Francuskoj bit će Stadium de Toulouse koji prima 33.000 gledalaca. Ovaj stadion će ugostiti četiri utakmice Eura, a najinteresantnija je ona između Italije i Švedske u 2. kolu grupe E.

Toulouse je četvrti najveći grad Francuske i nalazi se u "srcu" ragbijske regije ove zemlje. Fudbalski klub Toulouse osvojio je samo jednom Kup Francuske i to davne 1957. godine, ali je ragbijski klub Toulouse osvojio 19 državnih titula i četiri evropske titule što je rekord Francuske.

Stadion je izgrađen nadomak rijeke Garonne i prvo je napravljen za usluge Svjetskog prvenstva 1938. godine. Najprije je nazvan kao "mini Wembley" zbog sličnosti sa kultnim londonskim stadionom.

Ovaj stadion nije korišten na Evropskom prvenstvu 1984. godine, ali je nadograđen za Mundijal 1998. godine kada je ugostio šest mečeva.

Kako bi se zadovoljili UEFA-ini kriteriji za ovogodišnji Euro, kapacitet stadiona skraćen je za 2.000 mjesta. Stadion je nakon rekontrukcije za predstojeće Euro, ponovo otvoren u januaru ove godine.

Interesantno, u Toulouseu je obavljen prvi let Concordije 1969. godine,

Stadium de Toulouse će biti domaćin četiri utakmice Eura:

Grupa D: Španija - Češka Republika, 13. juni (15:00 sati) Grupa E: Italija - Švedska, 17. juni (15:00 sati) Grupa B: Rusija - Vels, 20. juni (21:00 sati) Osmina finala: prvak grupe F - drugoplasirani grupe E, 26. juni (21:00 sati)