Nogomet
6

Predstavljamo stadione Eura 2016: Stade Bollaert-Delelis, stadion Lensa

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Stadion Stade Bollaert-Delelis, ranije poznat kao Stade Félix-Bollaert, jedan je od onih na kojim će se igrati utakmice ovogodišnjeg Evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. Na njegovom terenu svoje utakmice igra RC Lens.

Prvobitni Stade Félix-Bollaert je otvoren 1934. godine nakon dvogodišnje izgradnje. Stadion ovalnog oblika je u početku imao jednu pokrivenu veliku tribinu, kao i male terase s druge strane, a njegov kapacitet je iznosio 12.000 gledatelja. Ostao je nepromijenjen sve do sedamdesetih, kada je izgrađena nova glavna tribina, a stadion izgubio svoj ovalni oblik te dobio oblik pravougaonika. Nasuprot glavne tribine je kasnije izgrađena nova tribina.

Stade Félix-Bollaert je proširen za potrebe odigravanja Evropskog prvenstva 1984. godine, a nove tribine i dodatne etaže su povećale kapacitet sa 39.000 na 51.000 mjesta. Zbog toga je ovo barem nakratko bio najveći stadion u Francuskoj. Tokom EP-a 1984. godine su na ovom stadionu odigrane dvije utakmice grupne faze.

Rekordna posjeta je zabilježena 1992. godine kada je utakmicu Lens - Marseille posmatralo 48.912 gledatelja.

Nedugo zatim je uslijedila nova rekonstrukcija jer je stadion odabran za odigravanje utakmica Svjetskog prvenstva 1998. godine. Rekonstruisane su tri od četiri tribine. Tokom Mundijala je odigrano pet utakmica grupne faze, kao i utakmica osmine finala između Francuske i Paragvaja (1:0).

Godine 2004. su izgrađene nove prostorije pa je kapacitet smanjen na nešto više od 40.000 mjesta. Ime stadiona je 2012. godine promijenjeno u Stade Bollaert-Delelis u čast dugogodišnjeg načelnika Andrea Delelisa koji je umro iste godine.

Na ovogodišnjem Euru će Stade Bollaert-Delelis biti mjesto odigravanja tri utakmice grupne faze, kao i jedne utakmice osmine finala.

Njegova rekonstrukcija je bila upitna zbog nedostatka finansija, ali su sredstva na kaju prikupljena. Zbog radova prošle i pretprošle godine, Lens je igrao svoje utakmice na stadionu Stade de la Licorne u Amiensu.

Stadion danas prima 38.000 gledatelja, što je više od cjelokupne populacije grada Lensa koji ima 25.000 stanovnika.

Utakmice Eura koje će biti odigrane na stadionu Stade Bollaert-Delelis su:

Grupa A: Albanija - Švicarska, 11. juni (15:00 sati) Grupa B: Engleska - Vels, 16. juni (15:00 sati) Grupa D: Češka Republika - Turska, 21. juni (21:00 sati) Osmina finala: pobjednik grupe D - najbolja trećeplasirana reprezentacija, 25. juni (21:00 sati).