Protivnik BiH u baražu
131

Predstavljamo Sjevernu Irsku: Fizički dominantna ekipa koja će biti težak zalogaj Zmajevima

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će se u polufinalu baraža za Euro za 127 dana sastati sa Sjevernom Irskom.
Ovo će biti treći duel BiH i Sjeverne Irske u razmaku od samo godinu i po.

Zmajevi su zabilježili obje pobjede u Ligi nacija prošle godine (2:1, 2:0), iako su do trijumfa stigli uz (pre)veliku dozu sreće.

Ostrvska reprezentacija je u prvom susretu 8. septembra 2018. godine u Belfastu dominirala od početka do kraja susreta, ali je naša selekcija na kraju slavila rezultatom 2:1.

Domaćin je u tom susretu stvorio mnoštvo prilika, izveo 18 kornera naspram samo jednog našeg, ali je golman Zmajeva Ibrahim Šehić bio igrač susreta. Haris Duljević je nakon sjajne asistencije Edina Džeke pogodio za 1:0, a drugi pogodak Zmajevi su postigli nakon katastrofalne reakcije štopera Craiga Cathcarta i golmana Baileyja Peacock-Farrella.

I u susretu koji je odigran na Grbavici 15. oktobra 2018. godine Zmajevi su slavili uz dosta sreće 2:0. Pogotke za naš tim postigao je Džeko, a naš protivnik je dva puta pogađao okvir gola pri rezultatu 0:0, te 1:0.

Posebno je nevjerovatan način na koji je Gavin Whyte propustio poravnati rezultat u 65. minuti kada je neometan iz peterca pogodio stativu.

Sjeverna Irska se u obje utakmice protiv Zmajeva, ali i u kvalifikacijama za Euro igrala na isti način. Reklo bi se - tipično ostrvski.

Sjeverna Irska zna na koji način doći do cilja, a to čini kroz konstantan presing, trčanje i veliku borbu tokom čitave utakmice.

Također, sposobni su držati visok ritam tokom svih 90 minuta i Zmajevima zbog toga neće biti nimalo lako. Ono što je "neostrvski" kod njih je formacija 4-3-3, koja se tokom susreta u defanzivi pretvara u 4-5-1.

Također, ekipa je izuzetno uigrana i iskusna jer svi glavni igrači imaju 40 i više nastupa za nacionalni tim.

Igrački kadar

Na golu je prvi izbor mladi Bailey Peacock-Farrell (23) koji je možda i najslabija karika u odbrani Sjeverne Irske s obzirom na to da mu nedostaje rutine i utakmica, jer ne brani u Burnleyju.

Štoperski par čine Jonny Evans koji se preporodio u Leicesteru i igra jednu od najboljih sezona u karijeri, te Watfordov Craig Cathcart, štoper "starog kova" koji je izuzetno fizički dominantan.

Odbranu kompletiraju Jamal Lewis (21) iz Norwicha koji ordinira po lijevom, a Michael Smith (31) iz Heartsa po desnom boku. Vrijedi istaći da se na poziciji desnog beka znao naći i Leedsov univerzalac Stuart Dallas (28) koji može igrati i na poziciji krilnog napadača.

Srce i duša ekipe je kapiten Steven Davis (34). Vezni igrač Rangersa je izuzetno pokretan i pokriva ogroman prostor, oduzima lopte i glavni je kreator ekipe.

Steven Davis (Foto: EPA-EFE)
Steven Davis (Foto: EPA-EFE)

Uz njega u veznom redu igra dvojac iz Middlesbrougha, Paddy McNair (24) i George Saville (26) i njihova uigranost je velika prednost za Sjevernu Irsku. Osim njih, za pozicije u veznom redu uz Davisa konkurišu i Blackburnov Corry Evans (29) i Milwallov Shane Ferguson (28).

Mjesto centralnog napadača rezervisano je za Hullovog Josha Magennisa (29) koji je istisnuo iz ekipe legendu i drugog strijelca u historiji reprezentacije Kylea Laffertyja (Sarpsborg, 32).

Uz Maggennisa u napadu na jednom krilu igra iskusni Niall McGinn (Aberdeen, 32), dok se za posljednje mjesto u napadu bore Gavin Whyte (Cardiff, 23), Liam Boyce (Burton, 28), Jordan Jones (Rangers, 25), te već spomenuti Dallas.

Zanimljivo, ljubimac navijača Will Grigg (Sunderland, 28) je definitivno izgubio mjesto među reprezentativcima.

Selektor odlazi na kraju ciklusa

Michael O'Neill je jedan od selektora s najdužim aktivnim stažom na klupi jedne selekcije.

Na klupi Sjeverne Irske je od 28. decembra 2011. godine, a u 72 utakmice na klupi ostvario je 26 pobjeda, 18 neriješenih rezultata i 28 poraza.

Michael O'Neill (Foto: EPA-EFE)
Michael O'Neill (Foto: EPA-EFE)

Pod njegovim vodstvom Sjeverna Irska je zairgala 2016. godine prvi put na Evropsko prvenstvo u historiji. To je bilo i prvi put nakon 30 godina da je ova ostrvska selekcija zaigrala na velikom takmičenju.

O'Neill bi protiv naše selekcije mogao posljednji put voditi selekciju Sjeverne Irske. Naime, on je u novembru postao trener Stokea i izjavio je kako će se po završetku kvalifikacija za Euro povući sa selektorske pozicije i posvetiti klupskom angažmanu.