Katar 2022
47

Predstavljamo grupu D: Prvak svijeta, Eriksenov emotivni povratak i dva totalna autsajdera

D. Pajo
Mejbri, Eriksen, Benzema i Mooy najveće zvijezde u svojim selekcijama (Foto: A.L./Klix.ba)
Mejbri, Eriksen, Benzema i Mooy najveće zvijezde u svojim selekcijama (Foto: A.L./Klix.ba)
Do Svjetskog prvenstva ostalo je još pet dana, a portal Klix.ba će vam predstaviti grupe i reprezentacije koje se takmiče za najveći trofej u svijetu nogometa.

U grupi D nalaze se Francuska, Danska, Tunis i Australija. Kao svjetski prvak, Francuska je favorit za prolazak dalje, a čini se da u ovoj grupi znamo i drugog putnika u nokaut-fazu.

Francuska i Danska važe za apsolutne favorite za prva dva mjesta u ovoj grupi i čini se da je potrebna svjetska senzacija da Australija ili Tunis naškode favoritima.

U ovoj grupi smještena je i reprezentacija koja brani svjetsko zlato. Francuska je u Rusiji 2018. godine osvojila titulu prvaka svijeta, a Trikolori to žele ponoviti i u Kataru, iako su svi svjesni da će biti veoma teško.

Prednost Francuske je vrhunski ofanzivni potencijal predvođen Kylianom Mbappeom i osvajačem Zlatne lopte Karimom Benzemom.

[TWITTER]1590427226348355584[/TWITTER]

Upravo napadač Reala, s osjećajem zvanično najboljeg nogometaša svijeta, dolazi u Katar i željan je uspjeha u reprezentaciji kako bi nadoknadio godine tokom kojih je bio udaljen od nacionalnog tima.

Problem Francuske su povrede, a posebno se to odnosi na vezni red gdje neće biti dvojice najvažnijih igrača Paula Pogbe i N'Goloa Kantea. Osim njih, na Mundijal ne idu Presnel Kimpembe i Mike Maignan, dok je pod znakom pitanja i stanje Rafaela Varanaea koji ide u Katar, ali je nejasno da li može pomoći.

U ovoj grupi problema ne bi trebala imati ni fantastična Danska. Iako nema imena kao neke od najjačih reprezentacija Evrope, Danska igra fantastično iz godine u godinu, a potvrda toga je polufinale posljednjeg Evropskog prvenstva, kao i najlakše izboren Mundijal od svih selekcija koje su se takmičile u kvalifikacijama za Katar.

Bit će emotivno vidjeti na velikom takmičenju i Cristiana Eriksena, nogometaša prefinjenog dodira i fantastičnog pregleda igre, koji je doživio srčani zastoj na Evropskom prvenstvu prošle godine. Eriksen se vratio, zaigrao odlično u Unitedu i pred sobom ima novi nastup na Mundijalu.

Australija na Svjetsko prvenstvo dolazi kako bi pokušala iznenaditi favorizovane Dance i Francuze, ali pitanje je koliko je to moguće.

Najveća zvijezda tima je Celticov Aaron Mooy, koji je fanovima ostao upamćen po odličnim nastupima u Brightonu. Također, na golu je sjajni Matt Ryan koji je lider tima i okosnica defanzivnih rola reprezentacije.

Kao potpuna nepoznanica na Svjetsko stiže selekcija Tunisa. U ovoj reprezentaciji, koju s klupe vodi Jalel Kadri, postoji nekoliko zanimljivih imena.

Svakako, najpotentnije ime je mladi nogometaš Manchester Uniteda na posudbi u Birminghamu Hannibal Mejbri, dok je najskuplji igrač Koelnov Ellyes Shkiri. Nekadašnji igrač Sunderlanda koji je igrao u Premier ligi Wahbi Khazri bit će najveća opasnost po protivničke golmane.

Raspored:

22. novembar:

14:00 Danska - Tunis

20:00 Francuska - Australija

26. novembar:

11:00 Tunis - Australija

17:00 Francuska - Danska

30. novembar:

16:00 Australija - Danska

16:00 Tunis - Francuska