U susret SP-u
39

Predstavljamo grupu B: Englezi ponovo u fazonu "It's coming home", ko će s njima dalje u osminu?

E. B.
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Do Svjetskog prvenstva ostalo je još sedam dana, a portal Klix.ba će vam predstaviti grupe i reprezentacije koje se takmiče za najveći trofej u svijetu nogometa.

Danas ćete se moći upoznati s grupom B u kojoj su Engleska, Vels, SAD i Iran, selekcije koje su nebrojeno puta do sada igrale međusobne mečeve.

Nogometna reprezentacija Engleske je apsolutni favorit za prvo mjesto u ovoj grupi.

Na prošlom SP-u u Rusiji ekipa koju vodi Gareth Southgate je osvojila "drvenu medalju" nakon poraza u susretu za 3. mjesto od Belgije, na prošlom Euru su osvojili srebro, a sada sanjaju o onoj najsjajnijoj medalji. Reklo bi se - ništa neuobičajeno.

Kao i pred svako veliko takmičenje, u Engleskoj sve češće čujemo ono čuveno "It's coming home", a sada će im biti možda i najteže u posljednjih dvadesetak godina, kako zbog konkurencije, tako i zbog njihove najveće boljke - odbrane.

Činjenica da je Harry Maguire glavni bedem ispred gola kojeg čuva Jordan Pickford je dovoljno alarmantna da nije ni posebno bitno ko mu je partner u odbrani, a ni tu izbor nije posebno bajan - John Stones, Eric Dier, Conor Coady i Ben White.

Southgate je i ovaj put bio tvrdoglav, te je pozvao tri desna i jednog lijevog beka, pa se nemojte čuditi ako izraziti dešnjak Kieran Trippier bude igrao uz lijevu aut-liniju.

U napadu sve zavisi od kapitena Harryja Kanea koji će i u reprezentaciji kao i Tottenhamu morati biti "Messi za sirotinju" - morat će igrati i špica, i polušpica, pa i vraćati se na centar i organizirati igru. Uz njega, najviše očekujte od Phila Fodena. Naravno, ukoliko mu Southgate bude ukazao povjerenje.

Za drugo mjesto bi se trebali boriti Vels i Sjedinjene Američke Države.

Vels će nakon 64 godine ponovo zaigrati na Svjetskom prvenstvu i očekivanja u njihovoj domovini su prolazak grupe.

Iako nije klasičan one-man tim, Vels zavisi najviše od raspoloženja Garetha Balea. A on je uvijek raspoložen kada nosi dres s crvenim zmajem na grbu.

Velšani imaju još kvalitetnih igrača poput bena Daviesa, Aarona Ramseyja, Harryja Wilsona, Daniela Jamesa... ali nedostatak kvalitetnog špica im je uvijek bio problem i bit će važno da li će Kieffer Moore prenijeti svoju dobru formu iz Bournemoutha.

Sjedinjene Američke Države u Katar dolaze s veoma mladom ekipom, što i ne čudi jer im je cilj imati konkurentnu ekipu za iduće SP kojem su oni suorganizatori.

Stoga ni eventualno ispadanje iz grupe u Kataru neće shvatiti tragično, iako će naravno dati sve od sebe da prođu u osminu finala.

Najveća zvijezda ekipe i jedan od igrača s najdužim stažom je napadač Chelseaja Christian Pulišić, a njemu su tek 24 godine. Njegov vršnjak je standardni veznjak Juventusa Weston McKennie, a ostali igrači koji čine okosnicu ekipe su još i mlađi - Tyler Adams iz Leedsa ima 23, njegov saigrač Brenden Aaronson 22, baš kao i desni bek Milana Sergino Dest i napadač Lillea Timothy Weah, dok je Dortmundov Giovanni Reyna danas napunio 21 godinu.

Najveća boljka ove ekipe je golman jer nijedna od tri opcije (Matt Turner, Sean Johnson i Ethan Horvath) nisu pretjerano kvalitetni.

Selekcija Irana u Katar dolazi kao najveća nepoznanica grupe B. Ovo će Irancima biti šesti nastup na svjetskim prvenstvima na kojem će konačno pokušati proći u nokaut fazu takmičenja, no neće im biti nimalo lagano.

Ekipa je veoma iskusna i mahom se radi o igračima oko 30. godine života i upravo je uigranost njihova najveća prednost, a tu je i selektor Carlos Queiroz koji će Irance treći put voditi na Mundijalu, a danas će saopćiti konačan spisak putnika u Katar.

Najveća zvijezda iranske reprezentacije je, bez ikakve sumnje, napadač Bayera Sardar Azmoun oko kojeg se podigla velika prašina kada je prekršio upute Iranskog nogometnog saveza koji je branio članovima reprezentacije da govore o smrti Mahse Amini, koja je umrla u policijskom pritvoru.

Ipak, on bi trebao igrati u Kataru i uz Portovog napadača Mehdija Taremija će biti najveća opasnost po gol protivnika.

Raspored utakmica grupe B:

Prvo kolo, 21. novembar:

14:00 Engleska - Iran

20:00 SAD - Vels

Drugo kolo, 25. novembar:

11:00 Vels - Iran

20:00 Engleska - SAD

Treće kolo, 29. novembar:

20:00 Vels - Engleska

20:00 Iran - SAD