Protivnik FK Sarajevo
63

Predstavljamo BATE: Mini-reprezentacija Bjelorusije redovni učesnik evropskih takmičenja

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fudbalski klub Sarajevo će u trećem pretkolu Evropske lige igrati protiv bjeloruske ekipe BATE Borisov.

BATE (Borisov Automobile and Tractor Electronic) je dobro poznato ime ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Bjeloruska ekipa je proteklih godina bila redovni učesnik grupnih faza evropskih takmičenja. Tačnije, u devet od 11 posljednjih sezona BATE je nastupao u grupnoj fazi Lige prvaka (pet puta) i Evropske lige (četiri puta).

BATE mnogi godinama smatraju i mini-reprezentacijom Bjelorusije s obzirom na to da godinama unazad ekipa iz Borisova daje najviše reprezentativaca.

Trenutno deset igrača BATE-a ima status reprezentativaca Bjelorusije. Uz iskusne vezne igrače Stanislava Drahuna i Ihara Staseviča koji su i najbolji igrači BATE-a i nacionalnog tima, u reprezentaciji su i golmani Denis Ščerbicki i Anton Čičkan, štoper Zahar Volkov, vezni igrači Aleksej Rios, Dmitrij Baga i legendarni Aleksandr Hleb, te napadači Maksim Skaviš i Anton Saroka.

U ekipi se nalazi i devet stranaca od kojih vrijedi izdvojiti Srbijance Bojana Dubajića (napadač), Nemanju Milića (desno krilo) i Aleksandra Filipovića (lijevi bek).

Ono što bi Sarajevu moglo zadavati probleme je to što je BATE u punoj takmičarskoj formi. U bjeloruskom prvenstvu, koje je BATE osvajao 15 puta od čega 13 uzastopno, ekipa iz Borisova je odigrala čak 15 susreta (12-1-2).

No, Sarajevo se ima pravo nadati velikom podvigu i plasmanu u play-off evropske lige s obzirom na blijede predstave koje je BATE prikazao ove godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Bjeloruska ekipa je u prvom pretkolu jedva savladala Piast Gliwice s ukupnih 3:2. Kod kuće su imali samo dva šuta u okvir gola protivnika i susret je završen rezultatom 1:1, a u gostima su slavili nakon preokreta pogocima u 82. i 87. minuti. Bila su to dva jedina šuta u okvir gola poljske ekipe.

Zaustavljeni su u drugom pretkolu od Rosenborga. U prvom meču u Borisovu rezultat je glasio 2:1 za BATE, dok je večeras u Trondheimu Rosenborg stvorio mnoštvo prilika i upisao je pobjedu rezultatom 2:0.

Sarajevo će dočekati BATE u Zenici na Bilinom Polju 8. augusta, a revanš se igra u Borisovu 15. augusta.