Nogomet
0

Predsjednik FS Albanije: Nisam očekivao BiH u baražu

Anadolija
Armand Duka (Foto: EPA)
Armand Duka (Foto: EPA)
Jedanaesti oktobar 2015. godine ostat će zabilježen u historiji albanskog sporta kao dan kada je fudbalska reprezentacija ove zemlje prvi put izborila plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Ta tri dana, počevši od posljednjih trenutaka utakmice protiv Srbije pa sve do posljednjeg sudijskog zvižduka na utakmici protiv Armenije, kada su Albanci rezultatom 0:3 izborili plasman na evropsko takmičenje, predsjednik Fudbalskog saveza Albanije (FSA) Armand Duka opisuje izuzetno emotivnim i psihički prilično opterećujućim.

"Upravo se zbog psihičkog opterećenja, može objasniti sva naša sreća nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u Armeniji. Oni koji su bili tamo poludjeli su od sreće. Kod mnogih se suzama, plačem i navijanjem odrazilo to psihičko stanje. Ali svakako da je sreća bila ogromna", opisuje Duka u razgovoru za Anadolu Agency (AA) trenutke nakon završetka utakmice sa Armenijom u Jerevanu.

Plasman albanske reprezentacije na Evropsko prvenstvo smatra ogromnim uspjehom za koji, kako je kazao, nisu zaslužni pojedinci, jer je fudbal kolektivna igra, gdje svi faktori trebaju djelovati zajedno kako bi ostvarili pozitivan rezultat.

Međutim, nakon što se Albanija plasirala na EP, pojavili su se i navodi o tome da je utakmica protiv Armenije namještena. Te navode, šef krovne kuće albanskog fudbala naziva "neosnovanim očajničkim legendama onih koji nisu uspjeli ostvariti rezultate u kvalifikacijama." 

"To su navodi onih koji ne žele vidjeti Albaniju na evropskom takmičenju. Idemo dalje, idemo u Francusku. Preziremo takve stvari i žao nam je jer ne čine dobro ni onima koji ih izmišljaju", istakao je Duka. 

Što se tiče dugo očekivane utakmice visokog rizika između fudbalskih reprezentacija Albanije i Srbije, koja se 8. oktobra odigrala u Elbasanu, Duka ističe kako se čvrsto vjerovalo da do incidenata neće doći.

"Naši navijači nisu agresivni. Naprotiv, imamo navijače koji samo podržavaju naš tim. Svakako treba zahvaliti svim nadležnim institucijama za poduzete mjere, ali su građani, navijači i koji nas podržavaju bili ti koji su se pobrinuli za takvu atmosferu", rekao je Duka i dodao da je Albanija pokazala da umije organizovati fudbalske utakmice kao sportske događaje.

Govoreći o planovima nakon plasmana Albanije na evropsko takmičenje, Duka je poručio da je Savez planirao u novembru organizovati dvije pripremne utakmice, od kojih je odlučeno da jedna bude s Kosovom. 

"Nismo odredili tačan datum, jer trebamo kontaktirati protivnike i odrediti datum igranja prijateljske utakmice, ali je sigurno da ćemo u novembru igrati u Prištini. Posjeta albanskog nacionalnog tima Kosovu nije samo sportskog karaktera, više je slavljeničkog. Cilj nam je slaviti zajedno", tvrdi Duka. 

Duka je spomenuo i mogućnost igranja utakmice i sa fudbalskom reprezentacijom Turske, početkom naredne godine. Istakao je da sa zvaničnicima turskog fudbala ima dobru saradnju, te dodao da je srećan zbog direktnog plasmana Turske na EP. 

"Bilo je jako lijepo vidjeti onaj postignuti gol Turske, pogodak koji joj je omogućio da ode direktno na takmičenje kao najbolja trećeplasirana ekipa. Turska ima jako dobar tim. Imao sam priliku gledati ih kada su igrali protiv Kosova, kada su ostvarili uvjerljivu pobjedu. Izgledali su kao fantastična ekipa za koju sam mislio da će proći kao prvoplasirana, ali eto prošla je malo teže. Ipak, ostavila je Holandiju iza sebe", smatra Duka.

Osvrnuvši se na predstojeće utakmice baraža, predsjednik FS Albanije je ocijenio da nacionalni tim Bosne i Hercegovine ima iskustvo i sve kvalitete da prođe doigravanje za plasman na Euro. 

"Bosna i Hercegovina ima iskustva i veoma kvalitetne igrače. Nisam čak ni očekivao da će igrati u baražu, očekivao sam njihov direktan plasman. Svakako da je fudbal nepredvidiva igra, ali vjerujem i želim BiH sreću da prođu dalje i odu na EP", kazao je Duka za AA.

Jedan od četiri para koji će igrati u baražu za plasman na EURO je Švedska - Danska. Ovaj meč je Duka nazvao "slatkim derbijem, gdje su obje reprezentacije na jednakom nivou". Dodao je da očekuje žestoku sportsku borbu u kojoj, ističe, može presuditi pojedinac - Ibrahimović.