|

Predsjednik FK Sarajevo Senad Jahić o Husrefu Musemiću, ambicijama u Evropi, stadionu...

Predsjednik FK Sarajevo Senad Jahić o Husrefu Musemiću, ambicijama u Evropi, stadionu...
178
Piše: E. B.
22.4.2019. u 20:39
65
komentara
178

dijeljenja
Predsjednik FK Sarajevo Senad Jahić o Husrefu Musemiću, ambicijama u Evropi, stadionu... Senad Jahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo Senad Jahić skoro godinu nije davao izjave za medije. U intervjuu za Klix.ba opširno je govorio o aktuelnoj sezoni, budućnosti Husrefa Musemića, planovima za budućnost, iskoraku u Evropi, klupskoj akademiji, pitanju stadiona...
Kada ste vi, Ema Bukovica i Senad Bilić došli u klub, obećali ste transparentnost i da nećete od javnosti i, prije svega navijača FK Sarajevo, kriti informacije od velike važnosti. Trenutno je najaktuelnije pitanje šefa stručnog štaba za narednu sezonu. Husrefu Musemiću ističe ugovor na kraju sezone, da li će doći do produženja ugovora?

Upravo tako. Preuzimanjem funkcije odredili smo da transparentnost bude koncept kojim ćemo se voditi u budućem poslovanju. Vođeni time, u proteklom periodu javnost smo pravovremeno obavijestili o svim strukturalnim i igračkim promjenama unutar kluba onog trenutka kada je to bilo moguće, odnosno na način da se ne ugrozi sam proces.

Znajući da dobri rezultati ne dolaze preko noći, već da su plod kontinuiranog rada, kompletan stručni štab zajedno s igračima je imao podršku svih članova Upravnog odbora nakon završetka evropskog takmičenja, tako da je bespredmetno govoriti o izostanku podrške sada kada je klub na prvom mjestu na tabeli u okviru premijerligaškog takmičenja i u finalu Kupa BiH.

Stručni štab i igrači su dokazali svoj kvalitet, a loši rezultati su neizostavan dio bez obzira o kojem je sportu riječ. Važno je da u nastavku prvenstva kolektiv bude unificiran, a da krajnji cilj bude isti za sve pojedince.

Nedavno je došlo do promjene vlasništva, odnosno većinskog vlasnika upravljačkih prava FK Sarajevo. U ovom trenutku prioritet je ostvarenje dobrih sportskih rezultata na oba fronta, a novi ugovori za članove stručnog štaba bit će predmet rasprave po završetku sezone.

Kakva je finansijska situacija u klubu? Da li ste proteklu godinu završili u finansijskom plusu? Da li je tokom protekle godine bilo kašnjenja plata igračima i zaposlenicima kluba?

U protekle tri godine ostvaren je značajan pomak u pogledu finansijske situacije kluba. Zbog povjerljivosti podataka i zakona o finansijskom poslovanju, nismo u mogućnosti iznijeti brojke u javnost, ali vođeni dosadašnjim rezultatima smo sigurni da će ova godina biti uspješnija od prethodne.

Da bi klub uspješno prošao obvezan proces licencirana, neophodno je da dostavi dokaz o prethodno izmirenim doprinosima prema uposlenicima, a FK Sarajevo uspješno je završio pomenuti proces. Dobrom poslovanju svakako je doprinio i rad Bordo Fan Shopa te unapređenje rada u prodaji u određenim segmentima, što je također rezultat strateškog pristupa u administrativnom radu kluba u protekloj godini.

FK Sarajevo je dobio novog većinskog vlasnika upravljačkih prava. Da li je Nguyen Hoai Nam nagovijestio neke bitne promjene kada je riječ o funkcioniranju kluba poput promjene budžeta ili filozofije kluba? Kakvi su vam planovi i ciljevi za budućnost, kratkoročni i dugoročni?

Novi većinski vlasnik upravljačkih prava FK Sarajevo prati rad kluba još od prošle godine te promjene u poslovanju kluba nakon preuzimanja vlasničkih prava neće biti velike. Što se tiče menadžmenta i sportskog segmenta, nisu planirane značajnije promjene u strukturi.

Dugoročni cilj je nastavak ulaganja i poboljšanje kvaliteta Omladinskog pogona FK Sarajevo, što će se pozitivno odraziti, kako na prvi tim, tako i na ostale sfere kluba.

Do kraja sezone FK Sarajevo se bori za duplu krunu. Da li mislite da je to ostvarivo i šta ćete poduzeti ukoliko klub ostane bez trofeja? FK Sarajevo je izborio plasman u Evropu, koji će biti cilj i za koliko godina je realno očekivati borbu za ulazak u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja?

Činjenica da igramo u finalu Kupa BiH i da smo prvi na tabeli stvara realne šanse za osvajanje duple titule. Uprkos tome, moramo biti svjesni da je razlika donedavno bila 11 bodova od drugoplasirane ekipe, a sada iznosi četiri. To je znak da do samog kraja moramo biti oprezni i da nemamo prostora za opuštanje. Lopta je okrugla, rezultat se nikada ne može predvidjeti i upravo to je ono što fudbal čini zanimljivim.

Kada je riječ o evropskim takmičenjima, nadamo se da ćemo napraviti iskorak, to jeste proći kvalifikacije i ući u grupnu fazu takmičenja. To iziskuje unapređenje mnogih faktora, kako internih klupskih, tako i poboljšanje infrastrukture, što će dovesti do poboljšanja kvaliteta domaće lige. Premijer liga BiH i dalje zaostaje u komparaciji s regionalnim domaćim ligama, što najbolje pokazuju primjeri Crvene zvezde, Partizana i Dinama koji su se kvalifikovali u grupne faze.

Članovi Upravnog odbora FK Sarajevo i direktorica Sabrina Buljubašić (Foto: Arhiv/Klix.ba) Članovi Upravnog odbora FK Sarajevo i direktorica Sabrina Buljubašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)


Direktorica kluba Sabrina Buljubašić je najavila da će klub riješiti pitanje stadiona u narednom periodu. S obzirom na to da je renoviranje Koševa izuzetno nerealna opcija, jedino logično je da FK Sarajevo izgradi svoj stadion. Da li ste s novim vlasnicima razgovarali o toj opciji? Koja lokacija bi bila idealna i, ono mnogo zanimljivije, koliko bi novi stadion trebao imati mjesta?

Stadion Koševo, uzimajući u obzir to da je u vlasništvu Općine Centar, a ne FK Sarajevo, predstavlja veliki izvor troškova i problem za potencijalne ulagače. Dugoročna strategija FK Sarajevo je zasnovana na Omladinskom pogonu za što je prioritet bilo osposobljavanje Trening centra Butmir, a u narednom periodu planiran je nastavak radova.

Rješenje pitanja stadiona Koševo je od velikog značaja za klub. Važno je pronaći način da FK Sarajevo ima stadion koji će biti isključivo u vlasništvu kluba. Jasno determinisana vlasnička prava stadiona pojednostavit će ulagačke procedure u budućnosti.

Akademija je izuzetno bitan dio kluba, a djeca su u Kupu BiH protiv Sloge pokazala kako se na njih može ozbiljno računati. Kako ste zadovoljni radom akademije? Koliko će igrača biti priključeno prvom timu za narednu sezonu, to jeste kakav je plan za budućnost?

Cilj FK Sarajevo je formiranje jakog omladinskog pogona koji će se ogledati u uspješnom prelasku mladih igrača iz juniorske selekcije u seniorsku, odnosno prvi tim. Od ljeta prošle godine sedam akademaca je priključeno prvom timu, koji su kroz ovu sezonu pokazali da su neizostavna karika tima. Pored toga, na zimskim pripremama ekipi su priključena još tri akademca koja su već upisala nastupe za prvi tim.

Praksa kluba je da najtalentovaniji akademci potpisuju profesionalne ugovore bez obzira na to za koju selekciju nastupaju. Na taj način pokazujemo da su talenat i trud prepoznati na vrijeme.

Joachim Adukor je odbio produžiti ugovor, što je rezultiralo tim da više nije standardan prvotimac. Da li će se i prema ostalim igračima postupati na isti način ukoliko odbiju produženje ugovora?

FK Sarajevo je najveći sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini i samim tim klupski interesi moraju biti na prvom mjestu, mnogo ispred interesa pojedinaca. Sigurno da ćemo se i u budućnosti boriti da na svaki mogući način zaštitimo interese kluba.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...