Zavjera za domaćinstvo SP-a
0

Predsjednik FA-a optužio Španiju za mito

Totalsport
David Triesman (Foto: AP)
David Triesman (Foto: AP)
Engleski dnevnik Mail on Sunday objavio je transkript razgovora između Davida Triesmana (66), predsjednika Engleskog nogometnog saveza, i njegova bivšeg pomoćnika iz perioda dok je bio vladin ministar, u kojem optužuje Španiju za pokušaj davanja mita.

Riječ je o snimljenom razgovoru u kojem Triesman, bivši britanski ministar prosvjete, znanja i obrazovanja, optužuje Španiju i Rusiju u zavjeri kojom bi dvije nacije u simbiozi osigurale Rusiji dobivanje domaćinstva Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Triesman, koji predvodi englesku kandidaturu za dobivanje domaćinstva SP-a 2018. godine, citiran je kako kaže da bi Rusija mogla pomoći Španiji u podmićivanju arbitara na nadolazećem SP-u u Južnoj Africi, dok bi se zauzvrat Španija povukla iz kandidature za domaćinstvo Mundijala za osam godina.

“Mislim da imamo dobre šanse (za dobivanje glasova) u Africi. Mislim također da dobro stojimo s nekim Azijcima, a vjerojatno dobro i u Srednjoj i Sjevernoj Americi. Moja je pretpostavka da će zemlje Južne Amerike, iako tako nisu rekle, glasati za Španiju. A ako Španija odustane, jer je Španija zatražila pomoć od Rusa za podmićivanje sudaca na SP-u, glasovi koji bi inače oni dobili, mogli bi otići Rusima”, navodno je rekao Triesman, koji se prošle sedmice pridružio Davidu Beckhamu u središtu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) kako bi pomogao u lobiranju oko dobivanja domaćinstva SP-a 2018. godine.

Mail on Sunday tvrdi kako su iz FA-a pokušali iznuditi kod Vrhovnog suda zabranu objavljivanja transkripata razgovora, ali u tome nisu uspjeli.

Svjetskom nogometnom prvenstvu za četiri godine domaćin će biti Brazil, dok su za organizaciju 2018. kandidature predali Engleska, Rusija, Australija, SAD, te zajednički Španija i Portugal i Belgija i Holandija.