Oštri Laporta
12

Predsjednik Barcelone optužuje svog prethodnika za kriminal, slučaj predao tužilaštvu

E. B.
Joan Laporta (Foto: EPA-EFE)
Joan Laporta (Foto: EPA-EFE)
Čelnici Barcelone su danas održali konferenciju za medije na kojoj su optužili prethodnike za kriminal.

Predsjednik Joan Laporta je istakao kako je njegov prethodnik Josep Maria Bartomeu sa svojim saradnicima žestoko finansijski oštetio klub, te da će najvjerovatnije posla imati i tužilaštvo.

Barcu je Laporta zatekao sa ukupno 1,17 milijardi eura duga.

"Otkrivene su vrlo sumnjive radnje, mi smo se obratili tužilaštvu i sve se istražuju. Pronađene su bezrazložne isplate zbog kojih smo naslijedili astronomski dug i ogromne gubitke. Situacija je veoma ozbiljna, ne isključujemo mogućnost da je neko izvukao novac iz kluba. Barca je isplaćivala novac čak i novinarima...", rekao je Laporta i naglasio da je njegova administracija uspjela od dolaska smanjiti iznos plata za čak 159 miliona eura.

Potpredsjednik Eduard Romeu, ujedno i klupski ekonomski stručnjak, je detaljnije pojasnio situaciju.

"Kad smo preuzeli klub imali smo mnogo dugova, a nismo imali novca na računu. Nismo mogli isplaćivati plate. Izgubili smo u protekle dvije godine 600 miliona eura, a samo 135 možemo pripisati pandemiji", poručio je Romeu.

Stručnjak za ekonomsko pravo Jaime Campaner je otkrio neke od sumnjivih poslova koji su predmet istrage.

"Posrednicima su se bez ikakvog opravdanog razloga i objašnjenja isplaćivali ogromni iznosi. Otkrili smo isplate provizija i do 33 posto, a normalno je da one iznose najviše 5 posto. Također, advokatima je isplaćivan bespotrebno ogroman novac, čak i do 7 miliona eura za pojedine transfere. Također, postoje indicije o nelegalnoj isplati 15 miliona eura jednom klubu za pravo otkupa njihovih mladih igrača", pojasnio je Campaner.