"Sve je otvoreno"
22

Predsjednik Barcelone ne odustaje: Superliga će zaživjeti 2025. godine, vjerujem da ćemo dobiti slučaj

K. H.
Joan Laporta (Foto: EPA-EFE)
Joan Laporta (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Barcelone Joan Laporta tvrdi da projekat evropske Superlige još uvijek nije mrtav i da vjeruje kako će već od 2025. godine početi s realizacijom.

Kako je rekao, on ne bi ni ulazio u ovaj projekat da takmičenje nije otvoreno i da ga već nisu prihvatili neki veliki klubovi.

"Mislim da će biti Superlige, a ja ne bih ulazio u ovaj projekat da takmičenje nije otvoreno i da ga nisu prihvatili Juventus, Real i drugi klubovi, koji doduše nisu pokazali lice, ali su veoma zainteresovani", rekao je Laporta i nastavio:

"Superliga će biti realnost 2025. godine, ukoliko presuda bude povoljna. Nadam se da se nešto loše neće desiti, jer ono što se dovodi u pitanje je odbrana prava na slobodno takmičenje u okvirim EU, zbog čega vjerujem da ćemo dobiti slučaj."

Nakon toga, objasnio je i malo detaljnije kakav je trenutni plan po pitanju formiranja ovog takmičenja.

"Na prvom koraku, imat ćemo evropsko takmičenje koje će se takmičiti s Premiershipom. Mislim da Englezi neće pristati da odmah uđi, a mi želimo da nam se pridruže i imali smo mnogo razgovora s Liverpoolom, Manchester Unitedom, Chelseajom i Tottenhamom. Svi ovi klubovi, od kojih su neki trenutno na prodaju zainteresovani su", rekao je Laporta.

Evropski sud pravde je 15. decembra donio presudu da se pravila koja trenutno primjenjuju UEFA i FIFA u skladu sa zakonima EU o takmičenju, a konačna presuda se očekuje narednih dana na Sudu u Madridu, gdje je slučaj prvi put otvoren.

Projekat Superlige je pokrenut u aprilu 2021. godine, ali je propao nakon samo dva dana zbog veliko nezadovoljstva navijača širom svijeta, što je rezultiralo povlačenjem devet od 12 klubova. Na kraju su, uz Juventus, ostali samo Real Madrid i Barcelona.