Španski mediji
0

Predrag Mijatović preuzima tim Zaragoze?

Totalsport
Predrag Mijatović
Predrag Mijatović
Jedan od trojice kandidata za trenera nogometašima španske Zaragoze jedan je od najvećih crnogorskih nogometaša svih vremena, 41-godišnji Predrag Mijatović.

Mijatović je, prema španskim medijima, u najužoj konkurenciji za nasljednika Aurelija Gaya uz bivšega meksičkog selektora i nekadašnjeg trenera madridskog Atletica Javiera Aguirrea, kao i Josea Luisa Mendilibara, bivšeg trenera Athletic Bilbaa i Valladolida. Aragonski je klub trenutno pretposljednji na tabeli 20 prvoligaša, bez pobjede (po tri poraza i remija) nakon uvodnih šest kola Primere, te se Gayu sprema otkaz.

Mijatoviću bi eventualna inauguracija bila prvi trenerski angažman u karijeri. Nakon nogometaške karijere u podgoričkoj Budućnosti, Partizanu, Valenciji, Realu i Fiorentini, Mijatović je u nogometu radio samo kao sportski direktor madridskog Reala tokom predsjedničkog mandata Ramona Calderona, od 2006. do 2009. godine.

Iako Real u to vrijeme nije igrao spektakularno kao Barcelona, vremenski je protok pokazao da je Crnogorac napravio odličan posao dovevši na Santiago Bernabeu Nizozemce Arjena Robbena, Wesleyja Sneijdera, Ruuda van Nistelrooya i Rafaela van der Vaarta, Argentince Gonzala Higuaina i Fernanda Gaga, Brazilca Marcela Vieiru i Malijca Mahamadoua Diarru.

Neki od njegovih transfera, poput Higuaina ili Marcela, danas su udarne igre sastava Josea Mourinha, dok se neki od pobrojanih igrača eksplodirali u drugim klubovima, poput Sneijdera i Robbena.