Veliki igrač i čovjek
0

Pred kraj života teško bolesni Beckenbauer je imao dvije želje, jednu nije ostvario

H. H.
Franz Beckenbauer (Foto: Twitter)
Franz Beckenbauer (Foto: Twitter)
Franz Beckenbauer preminuo je u nedjelju u 78. godini, ostavivši Njemačku u dubokoj žalost. RTL je objavio njegov pretposljednji intervju ikada, u kojem je Kaiser otvoreno govorio o svojim posljednjim željama prije smrti.
Konkretno, Beckenbaueru je puno snage dao susret s njegovim dugogodišnjim saputnicima Ulijem Hoeneßom (72), Paulom Breitnerom (72) i Karl-Heinzom Rummeniggeom (68) u u Salzburgu.

"To je bilo sjajno. Naravno da sam bio veoma sretan", rekao je Beckenbauer 2022. tokom intervjua o svojoj nagradi kao njemački nogometni ambasador.

Nagradu, nažalost, nije mogao lično da primi u Berlinu 19. maja 2022. godine iz zdravstvenih razloga.

Beckenbauer je tako ispunio jednu od želja, iako je već tada bio teško bolestan.

"Planirali smo ovo već duže vrijeme. Ali u februaru je to postalo stvarnost i sreli smo se kod mene ovdje u Salzburgu i proveli veče u baru. Tada je postajalo sve zabavnije i ljepše, kao što je to slučaj sa starijim osobama. Zaista smo uživali u ovoj večeri i rekli - ovo nam treba češće", kazao je za RTL.

Ali to se nije dogodilo – barem ne češće. Beckenbauer je zauvijek otišao u nedjelju, a sa njim i jedna neostvarena želja.

Nogometna legenda je u pomenutom intervjuu otkrila da je želio da posveti mnogo vremena sopstvenoj fondaciji. U to vrijeme to više nije bilo moguće iz zdravstvenih razloga, zbog čega je njegova supruga Heidi već duže vrijeme vukla konce.

Projekat "Kaiser's heart" podržava osobe sa invaliditetom i osobe koje su bolesne ili u nevolji ne svojom krivicom.

"Nadam se da fonacija ima budućnost, da će nastaviti da postoji u našem društvu, da ćemo i dalje imati isti značaj kao što smo imali u posljednjih 40 godina. Da li još imam snage, da li sam i dalje u stanju da doprinosim fondaciji to ostaje da se vidi", govorio je Beckenbauer.

Podsjetimo, najveći nogometaš u historiji Njemačke Franz Beckenbauer preminuo je u 78. godini.

Legendarni nogometaš bolovao je od Alzheimerove bolest koja se značajno pogoršala, a jučer je došla vijest da je preminuo.