Novi poraz sporta
202

Prebacivanje odgovornosti i kolektivna neodgovornost: Kako je stadion Koševo ostao "kategorija 2"

K. Hadžić
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
FK Sarajevo će utakmicu 3. pretkola Evropske lige protiv BATE Borisova ili Rosenborga umjesto na svom Koševu igrati na Bilinom Polju u Zenici, nakon što poslije tri mjeseca "zajednički projekt više nivoa vlasti" nije došao ni u početnu fazu.

Krajem aprila 2019. godine u Općini Centar održan je sastanak na temu modernizacije Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" i ispunjavanju kriterija koje propisuje FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica.

Prvom sastanku su prisustvovali predstavnici NS BiH, Općine Centra, Javne ustanove "Centar za sport i rekreaciju" te FK Sarajevo, a saopćeno je da je svima želja završiti postavljene zadatke do sredine novembra 2019. godine kada je planirano odigravanje utakmice reprezentacije BiH protiv Italije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u nogometu.

Sastanci bez učinka

Na prvom sastanku iz Općine Centar, kao odgovorne lokalne zajednice, predstavljeni su svi završeni projekti na najvećem bh. stadionu u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, a koji su uključivali uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavljanje novog semafora, ugradnju novih stolica u VIP loži i sanaciju službenog ulaza.

Također je završeno i farbanje novinarskih kabina, rukohvata, zaštitnih ograda i stepeništa. U okviru uređenja stadiona završena je i dogradnja klupa za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača.

"Naš naredni projekat je zamjena travnjaka gdje planiramo ugraditi novi sa grijanjem, kako bismo mogli odigravati utakmice tokom cijele godine. Želimo iskoristiti dobru praksu koju su imali na stadionima na Grbavici i Bilino Polje u Zenici kada je riječ o projektu ovakve vrste", rečeno je tada.

Delegaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine su činili Adnan Džemidžić, generalni sekretar i Nihad Hodžić, v.d. izvršni direktor sektora za administraciju te su tom prilikom upozorili FK Sarajevo da još uvijek nemaju ispunjene uslove za kategoriju 3.

"Stadion na Koševu još uvijek nije u trećoj kategoriji što je preduslov za klupska takmičenja u okviru UEFA-e. Također je na stadionu na Koševu osim novog travnjaka potrebno uraditi pokrivanje press tribine i osposobljavanje prostorije za održavanje press konferencije", istakli su iz Nogometnog saveza.

Na drugom sastanku, koji je održan mjesec dana poslije, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Adnan Džemidžić upozorio je da svi radovi moraju biti završeni tri mjeseca prije utakmice, s tim da je fokus stavljen na utakmicu reprezentacije BiH protiv Italije, koja je tada još bila u opticaju, a ne na evropske utakmice FK Sarajevo.

Krajem jula, tri mjeseca poslije prvog i dva mjeseca poslije drugog sastanka, FK Sarajevo dobio je obavještenje od UEFA-e da evropske utakmice ne može igrati na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase". S tim u vezi, dali su saopćenje:

"Najavljeni radovi na terenu i druga potrebna ulaganja odgovornih strana na stadionu Asim Ferhatović Hase uoči utakmice reprezentacije BiH protiv Italije se nisu desili, što je rezultiralo time da se predstojeća utakmica 3. kola kvalifikacija za Evropa ligu mora igrati na Bilinom Polju"

Prebacivanje odgovornosti

Odmah nakon toga, kontaktirali smo načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, koji nije želio komentarisati ovaj slučaj već je poručio da odgovore u vezi stadiona treba tražiti u Nogometnom savezu BiH.

S tim u vezi, pozvali smo Nihada Hodžića, izvršnog direktora sektora za administraciju pri NS BiH, a koji je za Klix.ba rekao da su čelnici FK Sarajevo sve vrijeme znali da stadion ne ispunjava uslove te da ih informacija iz UEFA-e nije ni mogla, a ni trebala iznenaditi.

"Koševo ni danas, kao ni prije tri mjeseca, nema uslove za ispunjenje treće kategorije, a koji su potrebni da bi se na tom stadionu igralo 3. pretkolo Evropske lige. To je jasno kao dan i nije nikakva senzacija. Na sastancima smo predstavili sve finansijske aspekte koji su potrebni da bi stadion dobio tu kategoriju, ponudili smo pomoć, a sve s ciljem kako bi stadion Koševo dobio dozvolu za igranje protiv Italije u novembru kao i za eventualne utakmice 3. i 4. pretkola Lige prvaka i Evropske lige", kazao je Hodžić.

Iz FK Sarajevo kažu kako je većinski vlasnik upravljačkih prava FK Sarajevo Vijetnamac Nguyễn Hoài Nam ponudio svoju pomoć u realizaciji ranije postavljenih zadataka i ciljeva, ali da iz Centra za sport i rekreaciju nisu dozvolili da ta sredstva idu u unutrašnju, već vanjsku infrastrukturu, što ne predstavlja kriterij za kategorizaciju stadiona.

"Većinski vlasnik ulagačkih prava Nguyễn Hoài Nam ponudio je finansijsku pomoć za unapređenje stadiona uoči utakmice reprezentacije BiH protiv Italije, što bi donijelo i bolje uslove za naredne utakmice FK Sarajevo. Međutim, Centar za sport i rekreaciju (CSR) je bio isključiv da ta sredstva mogu ići samo za vanjsku infrastrukturu koja ne predstavlja kriterij za kategorizaciju stadiona. Radovi na terenu, te osposobljavanje prostorija za novinare po CSR-u nisu bile prioritet. Nalazimo se u nezavidnom položaju i žao nam je da ne možemo svoje navijače dočekati na Koševu", kazala je za Klix.ba direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić.

Na kraju, najveći gubitnici u kompletnoj priči smo svi mi. Sport je još jednom pao na najniže moguće grane, doživjeli smo još jedan ubjedljiv administracijski poraz, a jedino što nam uslijed svega ostaje jeste nada da će Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" u budućnosti ispunjavati kriterije za treću kategoriju.