Kvalifikacije za SP
27

Poznati svi pobjednici grupa i putnici u baraž za SP kroz evropske kvalifikacije

D. P.
Turska je izborila baraž za Svjetsko prvenstvo (Foto: NS Crne Gore)
Turska je izborila baraž za Svjetsko prvenstvo (Foto: NS Crne Gore)
Posljednjih sedam utakmica grupne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo odigrano je večeras, nakon čega su poznati svi pobjednici grupa i učesnici baraža za odlazak na smotru najboljih.

Do večeras bili su poznati pobjednici osam grupa, a drama je viđena u grupi G gdje su se tri selekcije nadale direktnom plasmanu na Mundijal.

Najuzbudljivije je bilo u grupi G gdje su tri selekcije imale svoju računicu i nadale su se odlasku na Mundijal.

U direktnom okršaju Nizozemska je golovima Stevena Bergwijna i Memphisa Depaya savladala Norvešku rezultatom 2:0, tako da je domaća selekcija izborila direktan plasman na Svjetsko prvenstvo. Drugo mjesto u grupi G i baraž izborila je Turska koja je preokrenula u Crnoj Gori i slavila rezultatom 2:1.

Crnogorci su poveli već u četvrtoj minuti preko Fatosa Beqiraja, ali su Turci do odlaska na odmor Kerem Akturkoglu poravnao. Fantastičan gol Orkana Kokcua iz drugog dijela donio je Turskoj pobjedu u Podgorici.

Trijumf je ostvarila i selekcija Francuske koja je s 2:0 slavila na gostovanju Finskoj i tako pomogla Ukrajini u našoj grupi.

Za Francuze su pogotke postigli Karim Benzema i Kylian Mbappe. Trikolori su već osigurali prvo mjesto, a iz naše grupe dalje ide i Ukrajina koja je slavila u Zenici rezultatom 2:0 protiv BiH.

Tako smo dobili 10 pobjednika grupa koji su ovjerili plasman na Svjetsko prvenstvo, ali i ukupno 12 učesnika baraža u evropskim kvalifikacijama. Evropa će kroz baraž dati još tri predstavnika na Svjetskom prvenstvu u Kataru sljedeće godine.

Pobjednici grupa koji su ovjerili plasman na Svjetsko prvenstvo: Srbija, Španija, Švicarska, Francuska, Belgija, Danska, Nizozemska, Hrvatska, Engleska i Njemačka.

Učesnici baraža kroz kvalifikacije: Portugal, Švedska, Italija, Ukrajina, Vels, Škotska, Turska, Rusija, Poljska i Sjeverna Makedonija.

Učesnici baraža kroz Ligu nacija: Austrija i Češka.

Rezultati večerašnjih utakmica:

Grupa D:

Bosna i Hercegovina - Ukrajina 0:2

Finska - Francuska 0:2

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa E:

Vels - Belgija 1:1

Češka - Estonija 2:0

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa G:

Crna Gora - Turska 1:2

Gibraltar - Latvija 1:3

Nizozemska - Norveška 2:0

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore