Nogomet
1

Poznati kandidati za najbolje veznjake godine

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPro) objavili su popis veznih igrača koji konkurišu za tim godine.

Ranije su već objavljena imena golmana i stopera koji su u konkurenciji, a petnaestoricu napadača će FIFA i FIFPro otkriti 9. decembra. Ekipa godine će biti poznata na svečanosti u Cirihu, 13. januara kada će biti objavljeno i ime dobitnika Zlatne lopte za najboljeg svjetskog nogometaša.

Najzastupljeniji klubovi na popisu petnaestorice veznjaka su Bayern, Real Madrid i Barcelona. Svi imaju po trojicu predstavnika. Iz Reala su na popisu Xabi Alonso, Gareth Bale i Isco, iz Barcelone Sergio Busquets, Andres Iniesta, i Xavi, a iz Bayerna Franck Ribery, Arjen Robben i Bastian Schweinsteiger.

Kandidati FIFA-e i FIFProa za ekipu godine (veznjaci):

Xabi Alonso (Real Madrid), Gareth Bale (Real Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Steven Gerrard (Liverpool), Andres Iniesta (Barcelona), Isco (Real Madrid), Mesut Özil (Arsenal), Andrea Pirlo (Juventus), Marco Reus (Borussia Dortmund), Franck Ribery (Bayern), Arjen Robben (Bayern), Bastian Schweinsteiger (Bayern), Yaya Toure (Manchester City), Arturo Vidal (Juventus), Xavi  (Barcelona).