Pretposljednje kolo
13

Poznata posljednja dva učesnika iz Azije na Svjetskom prvenstvu

E. B.
Japanci su pobjedom u Australiji otišli na Svjetsko prvenstvo
Japanci su pobjedom u Australiji otišli na Svjetsko prvenstvo
Japan i Saudijska Arabija su ugrabili posljednja dva mjesta iz Azije koja vode direktno na Svjetsko prvenstvo.

U pretposljednjem kolu azijskih kvalifikacija nogometaši Japana su u gostima savladali Australiju rezultatom 2:0, te na taj način osigurali direktan plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se krajem godine održati u Kataru.

Pogotke za Japan je postigao rezervista Mitoma u 89. i 90+4. minuti, a osim svojoj selekciji radost i odlazak na Mundijal je donio Saudijskoj Arabiji.

Naime, Japan je ovom pobjedom stigao na vrh grupe B sa 21 bodom, dva više od druge Saudijske Arabije, dok trećeplasirana Australija ima 15 bodova i morat će igrati u baražu najprije protiv trećeplasirane reprezentacije iz grupe A, a u slučaju pobjede i protiv petoplasirane reprezentacije iz Južne Amerike.

Ranije su iz grupe A direktan plasman u Katar osigurali Iran i Južna Koreja, a sada je poznato 17 reprezentacija koje će zaigrati u Kataru od 21. novembra do 18. decembra.

Uz četiri nabrojane selekcije plasman na Svjetsko prvenstvo su ranije uz domaćina osigurali Njemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska i Argentina.

Tabela: