Klub pred izbacivanjem
47

Poznat iznos Čelikovih spornih dugovanja, naredne sedmice će se dodatno povećati

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
NK Čelik zbog neizmirenih dugovanja prema bivšim igračima i trenerima izgubio je utakmicu 15. kola Premijer lige BiH protiv Željezničara službenim rezultatom 3:0, a od naredne sedmice ukupan dug Zeničana će biti blizu 95.000 KM.

Naime, Čelik je imao rok da do sat vremena prije početka utakmice protiv Željezničara izmiri dug prema bivšim igračima i članovima stručnog štaba u iznosu od 76.122 KM, a kako to čelnici kluba nisu uradili, delegat NS BiH je postupio po pravilima i nije dozvolio da se utakmica uopšte odigra, odnosno pripisao je pobjedu Željezničaru službenim rezultatom 3:0.

Čelik je imao dugovanja prema četiri bivša igrača i članova stručnog štaba, kao i prema Vrhovcu koji trenutno igra u Čeliku: Vedran Vrhovac (30.000 KM), Tarik Adilović (25.000 KM), Tino Karamatić (10.000 KM), Aleksandar Majdanac (6.800 KM) i Asim Hrnjić (4.322 KM). Ukupan iznos ovih dugovanja iznosi 76.122 KM.

Novi rok da se ova dugovanja plate za Čelik je do naredne utakmice koju će na Bilinom Polju igrati protiv Zvijezde 09, a ukoliko Zeničani ne izmire ove obaveze, onda će biti izbačeni iz Premijer lige BiH.

Ipak, iznos od 76.122 KM će se u narednoj sedmici dodatno povećati s obzirom na to da ističe rok za isplatu dugovanja prema bivšem treneru Jasminu Džidiću u iznosu od 7.814 KM i bivšem golmanu Ratku Dujkoviću 10.942 KM, što znači da će Čelik do utakmice protiv Zvijezde 09 morati platiti ukupno 94.878 KM.

Nakon povratka u Zenicu, navijačima i medijima se obratio generalni sekretar NK Čelik Ismar Huskić koji je rekao da u posljednjem trenutku nije mogao uraditi ništa i da je mjesecima ranije upozorovao da će se ovo desiti.

"Dobro znate koliko radim i sve sam savjesno uradio. Razočaran i sa suzama u očima sam išao gore i obećanjima da će se to riješiti. Molio sam ljude, njih pet koji su tražili svoj novac, dao sam ranije papire upravi da to rješava, čekao sam... Jutros od 8 sati sam bio jedini na stadionu, molio ljude da izađu svima nama u susret i odgode samo jedan dan plaćanje pa da možemo pričati o ovome sutra i tome ko je kriv. Zvao sam predstavnike uprave koji nisu htjeli izaći u javnost, ali ja ne osjećam krivicu u ovome. Mjesecima, danima, satima pričam, upozoravam, ali ja nisam moćan da uradim bilo šta. Mi nemamo direktora, tehničkog sekretara, čovjeka za marketing, sportskog direktora i jedini sam ovdje da sve odžim. Jedini sam imenom i prezimenom ovdje", rekao je Ismar Huskić koji se jedini obratio ispred čitavog kluba.

Navijači koji su se okupili ispred stadiona Bilino Polje u Zenici tražili su sastanak sa Upravom kluba na kojem žele da prisustvuju gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i investitor Aydin Olgun.

Čelik se nakon 15. odigranih utakmica nalazi na 9. mjestu Premijer lige BiH sa 16 osvojenih bodova, četiri više od Mladosti koja je u zoni ispadanja.