Ćiro pred susret s Omanom
0

"Pozicija BiH na FIFA-inoj listi nije realna"

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će sa početkom u 17 sati u Cannesu odigrati prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Omana. Utakmicu iz francuskog grada na obali možete pratiti u direktnom prenosu na BHT 1.

Selektor Ćiro Blažević je već do sada sa BiH obavio veliki posao. Naime, kada je stigao na klupu naše državne selekcije (u avgustu 2008.) bili smo 75. na FIFA-inoj listi. Sada smo 33. (to nije najbolji rezultat, prije nekoliko godina bili smo 25.). Iako je došao u teškim trenucima i iako su ga čekali teški izazovi, brzo je pohvatao konce i prihvatio se posla.

Bez razmišljanja je gurnuo u udarnu postavu i promovisao Mravca i Supića, vratio otpisane Muratovića i Topića. Svi njegovi rizici su se potpuno isplatiili. Sve što je uložio u svakog igrača, vratilo se s kamatama. Prepoznavši kvalitetu bh. dragulja prije osam mjeseci je izjavio da će Džeko biti bolji od Ibrahimovića, obrazloživši to kako je naš reprezentativac mlađi i kako ima još dosta prostora za progres. Kako sada stvari stoje, nije nemoguće da se prognoze i obistine. Blažević je stvorio ekipu koju svi volimo, BiH igra vrlo lijep i učinkovit nogomet, a što je najvažnije - stvoreni su čvrsti temelji za još veći rezultat.

Evo šta je za Sarajevo-x.com pred polazak u Francusku i dvoboj sa Omanom (80. reprezentaciju na pomenutoj listi) koji se danas igra u Cannesu rekao Blažević: "U svakoj utakmici idemo na pobjedu, jednostavno želimo nastaviti našu seriju. Konstantno napredujemo na FIFA-inoj ranking tabeli, ali mislim da sadašnje stanje nije realno, mi smo puno kvalitetniji. U narednom periodu očekujem još veći pomak. Mi smo sposobni za to."

"Što se tiče sudara sa Omanom ponašaćemo se kao da je u pitanju kvalifikaciona utakmica. Jasno je da smo kvalitetniji, ali to moramo prezentirati na travnjaku. Kao što je poznato, zbog povreda su otpali Nadarević, koji je, moram biti iskren, i došao sa povredom, i Vlastimir Jovanović, koji se povrijedio na posljednjem treningu na Grbavici. No, ubijeđen sam da će igrači koji dobiju šansu u udarnoj postavi dati sve od sebe za novi trijumf", uvjeren je Blažević.

Vjerovatan sastav našeg tima izgleda ovako: Supić, Spahić, Pandža, Mravac, Jahić, Salihović, Rahimić, Muratović, Misimović, Ibričić i Džeko.