Analiza Zmajeva
53

Povrijeđeni Gojak najveći problem Prosinečkom, većina igrača u dobroj formi pred Italiju

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas uoči posljednje dvije utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se igrati 2020. godine protiv Italije i Lihtenštajna.

Utakmice protiv Italije i Lihtenštajna će ujedno biti i posljednja prilika da Robert Prosinečki vidi Zmajeve na okupu pred ključne utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje će se odigrati u martu naredne godine.

Selektoru Robertu Prosinečkom dolazak je zvanično otkazao Toni Šunjić koji se još uvijek nije uspio oporaviti od povrede koju je zadobio prije meča protiv Grčke u Atini, a ni Amer Gojak se još uvijek nije oporavio od povrede koju je doživio protiv Osijeka krajem oktobra.

Ibrahim Šehić branio je svih 90 minuta u remiju bez pogodaka svog Erzuruma, a prvi golman Zmajeva u posljednje dvije utakmice nije primio pogodak pa njegova forma svakako raduje prije pomenutih utakmica.

Edin Džeko četiri utakmice nije postigao gol za Romu, a Vučica je u posljednje dvije utakmice doživjela poraz u Evropskoj ligi i Seriji A. Ipak, raduje činjenica da se Džeko u potpunosti oporavio od povrede jagodične kosti i da će selektor Prosinečki, za razliku od utakmica protiv Finske i Grčke, ovaj put moći računati na Dijamanta.

Raduje i forma Miralema Pjanića koji od početka sezone drži izuzetno visok nivo kvaliteta igre i brojni italijanski mediji ga smatraju najboljim veznim igračem u Seriji A. Pjanić je protiv Milana odigrao još jedan solidan meč u dresu Stare dame, a vrijedi istaći Radeta Krunića koji se posljednje dvije utakmice zacementirao u startnoj postavi Milana i protiv Juventusa u gostima je odigrao poprilično dobar meč.

Armin Hodžić je s klupe pregledao posljednji meč mađarskog MOL-a, a prije toga postigao je gol u remiju 3:3 protiv Zalaegerszega, u utakmici u kojoj je u četvrtoj sekundi dobio žuti karton.

Edin Višća je tokom sedmice bio strijelac u važnoj pobjedi Bašakšehira protiv Wolfsbergera u Evropskoj ligi, dok je protiv Ankaragucua upisao asistenciju i odigrao svih 90 minuta u trijumfu svog tima rezultatom 2:1.

Ermin Bičakčić opet je bio na klupi u pobjedi Hoffenheima protiv Kolna, dok je Adnan Kovačević sačuvao mrežu na gostovanju Korone kod Lecha. Mato Jajalo odigrao je svih 90 minuta protiv SPAL-a u remiju Udinesea bez pogodaka, dok Muhamed Bešić nije dobio priliku za igru u remiju Sheffielda i Tottenhama (1:1). Sead Kolašinac igrao je 90 minuta u novom porazu Arsenala, ovaj put od Leicestera 2:0.

Nastupi preostalih Zmajeva:

Kenan Pirić - treću uzastopnu utakmicu Maribora presjedio na klupi

Jasmin Burić - branio u porazu od Maccabija rezultatom 3:0

Eldar Čivić - igrao 84 minute u uvjerljivoj pobjedi protiv Debrecena rezultatom 6:1

Marko Mihojević - igrao 90 minuta u remiju Erzgebirge Auea (1:1)

Zoran Kvržić - igrao prvo poluvrijeme u debaklu Rijeke od Dinama (0:5)

Gojko Cimirot - u sjajnoj formi, odigrao opet svih 90 minuta

Elvis Sarić - vratio se u prvi tim Al Ahlija i opet igrao 90 minuta

Haris Duljević - igrao 63 minute u porazu od Strasbourga rezultatom 4:1

Haris Hajradinović - igrao 90 minuta u porazu od Fenerbahčea rezultatom 3:2

Izet Hajrović - igrao 18 minuta u pobjedi protiv Rijeke, slaba minutaža u posljednje vrijeme

Dino Hotić - igrao 79 minuta protiv Domžalea u pobjedi 4:1

Luka Menalo - igrao 28 minuta u pobjedi protiv Tabora

.