Oporavak je uvijek dug
24

Povrede prednjih križnih ligamenata poharale ženski nogomet, istražuje se razlog

D. B.
Možda i najgora povreda koju nogometaši i nogometašice mogu doživjeti jeste puknuće prednjih križnih ligamenata (ACL) jer je u tom slučaju potrebna operacija i oporavak koji traje gotovo godinu, međutim, čak ni tada nema garancije da to neće imati utjecaj do kraja karijere.

Ono što je postalo jasno u proteklim godinama jesta da nogometašice češće zadobiju povrede ACL-a u odnosu na nogometaše. Nedavno su velike zvijezde ženskog nogometa Alexia Putellas, Vivienne Miedema i Beth Mead povrijedile prednje križne ligamente, a šest od ukupno 16 najboljih igračica svijeta imale su puknuće ACL-a između juna 2022. i aprila 2023. godine zbog čega su propustile Svjetsko prvenstvo za žene ove godine.

Američka legenda Megan Rapinoe je tokom svoje karijere imala čak tri povrede ACL-a, a više od četvrtine američke reprezentacije za SP je doživjelo puknuće prednjih križnih ligamenata u karijeri.

Postavlja se pitanje zašto žene češće zadobiju ovu povredu od muškaraca, a odgovori koji su fokusirani na fizičkim razlikama dva spola nisu zadovoljavajući.

"Da, da medicina nam govori jedno, no većina drugih uvjeta koje žene iskuse se previdi. To je nešto što nedostaje u dijalogu o povredama ACL-a", rekao je Alex Culvin, bivši igrač i aktuelni šef za strategiju i istraživanja u globalnoj uniji nogometaša FIFPRO.

Dva osnovna razloga izdvojena na konferenciji za prevenciju nekontaktnih povreda ACL-a su da žene imaju tendeciju da skoče ili podignu stopalo s koljenom okrenutim prema unutra zbog širih kukova.

Drugi razlog je što žene nedovoljno koriste mišiće stražnjeg dijela nogu kao što su gluteusi i tetive, a to dovodi do disbalansa snage.

Ipak, sve više je istraživanja čiji je cilj pronalaženje preventivnih mjera s obzirom da činjenicu da "epidemija povreda ACL-a" još uvijek bijesni i u 2023. godini.