Treći mandat
171

Povratak u Željezničar stiže u pravo vrijeme za Osima, može li biti bolji nego prije?

Piše: O. T.
Amar Osim je najtrofejniji trener u klupskom bh. nogometu. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amar Osim je najtrofejniji trener u klupskom bh. nogometu. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amar Osim se po treći put vratio u Željezničar, klub kojem je donio pet titula prvaka države i četiri titule prvaka Kupa BiH. Kao najtrofejniji trener u historiji kluba, kao i historiji bh. klupskog nogometa, Osim se vraća da popravi stanje u klubu koji iza sebe ima pet vezanih poraza u ligi.

"Ako je čovjek koji je dvije godine proveo četiri hiljade kilometara udaljen odavde i dvije godine šetao psa toliko jak da napravi polarizaciju u klubu, a nije u klubu uopće, onda se mi ne trebamo brinuti šta će biti kada se taj čovjek vrati u klub. Niko od nas. A vratit će se", kazao je Amar Osim na sjednici Skupštine Željezničara, malo prije nego se vratio u klub. Za njega povratak stiže u pravo vrijeme, a ostaje da se vidi da li će "čovjek koji je dvije godine vodao psa" uspjeti da odvede Željezničar tamo gdje ga je ostavio - na vrh bh. nogometa.

Za Osima povratak stiže u pravo vrijeme iz nekoliko razloga. Prvi je taj da pred sobom ima dužu pauzu nego onu između sezona, jer u bh. nogometu je tako, više odmarate između polusezona nego između sezona. Samim tim imate više vremena da pripremate igračku križaljku i spremate svoju ekipu. Na taj način novom treneru je bolje doći na zimu nego pred početak sezone.

Primjerice, ekipe poput Željezničara koje igraju evropska takmičenja pripreme za sezonu počinju najkasnije sredinom juna da bi najkasnije sredinom jula već igrali prvi meč u evropskom takmičenju. Na zimskoj pauzi imate nešto duži period da se spremite do početka drugog dijela prvenstva. I ako već ta razlika nije velika, onda je mnogo velika razlika u odmoru igrača. Naime, prvenstvo je prošle sezone okončano 20. maja, što znači da su ekipe koje igraju evropska takmičenja počele pripreme za 20-ak dana nakon kraja prvenstva, dok od kraja polusezone do početka zimskih priprema prođe otprilike 40 dana.

Drugi razlog zbog kojeg je za Osima ovo vrijeme odlično za povratak je činjenica da Željezničar za prvoplasiranim Sarajevom zaostaje 15 bodova i da na taj način priče o titulu nikako ne mogu biti imperativ. Jasno je da Plave čeka borba za Evropu, a kako će u četvrtfinalu Kupa BiH igrati Sarajevo, Zrinjski i Široki Brijeg, što po sebi nagovještava da su oni favoriti za titulu, velika je vjerovatnoća da ćete evropska takmičenja izboriti i osvajanjem četvrtog mjesta na tabeli. Tu ekipu Željezničara jedino mogu poremetiti ekipe poput Slobode i Mladosti iz Doboja kod Kaknja, ukoliko neko od njih zauzme treće, odnosno četvrto mjesto ispred Plavih.

Gledajući stanje na tabeli, Željezničar ima 28 bodova, dva manje od trećeplasiranog Širokog. Na petom mjestu je Sloboda koja ima jednak broj bodova kao i Plavi, dok Mladost ima 26 bodova. Na Osimu je, dakle, da izbori Evropu i to nije težak zadatak te on ne bi smio doći pod znak pitanja.

Treći razlog ove teme je taj što je nova Uprava kluba kao prvu želju imala upravo Osima, a i veliki broj navijača na klupi je ponovo želio vidjeti Osima. Zbog toga, za očekivati je da će Uprava dozvoliti najtrofejnijem treneru bh. klupskog nogometa da poreda stvari po svojoj želji i da ima veću slobodu u popunjavanju igračke križaljke, a Osim je u ranijim mandatima pokazao da je u tome odličan.

Četvrti razlog tiče se samog Osima. Njegova velika želja bila je selektorska klupa Bosne i Hercegovine. Više puta je bio kandidat, a posljednji put prošle godine, kada je mjesto selektora zauzeo Robert Prosinečki. Motiv da ponovo dokaže svoju veličinu, da možda i nadmaši sve svoje dosadašnje uspjehe, vjerovatno leži u Osimu. A njegov iskorak ovaj put bio bi da od Željezničara napravi ekipu koja konačno može ciljati grupnu fazu evropskih takmičenja. Sve ostalo od Osima u Željezničaru već je viđeno. To je jedan dugoročan proces, ali od trenera poput njega i kluba poput Željezničara to je ono što treba očekivati.