Nogomet
31

Povratak Mkhitaryana za Unitedovo rušenje Tottenhama i konačno slavlje na Teatru snova

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Nakon četiri uzastopna ligaška remija na domaćem terenu Manchester United je konačno slavio. Na Old Traffordu u 15. kolu Premiershipa pao je Tottenham (1:0).

United je posljednji put u ligi na Teatru snova slavio 24. septembra kada je pomeo aktuelnog prvaka Premiershipa Leicester City rezultatom 4:1. Od tada, United je uglavnom igrao jako dobar fudbal i bio bolji od protivnika koji su dolazili na Old Trafford, ali u četiri meča upisana su četiri remija, a "živu glavu" izvlačili su Stoke City, Burnley, Arsenal i West Ham. Računajući i gostujuće mečeve, United je prije ovog meča imao samo jednu pobjedu u prethodnih osam ligaških mečeva u kojima je upisao čak šest remija.

Tottenham je u meč ušao sa dvije pobjede u prethodnih sedam ligaških utakmica tokom kojih je upisao tri remija.

Od prve minute United je pokazao da će i ovaj put napadati, a ne čekati šansu. Već u drugoj minuti Pogba je nakon dodavanja Mkhitaryana imao odličnu šansu da donese prednost domaćem timu, ali je njegov prizeman udarac sa oko 14 metara odbranio Lloris.

Nakon uvodnog Unitedovog pritiska, Tottenham je imao dvije obećavajuće šanse kada su šutirali Son i Alli čiji udarci odlaze pored gola. Još jednu vrlo dobru šansu imao je Tottenham u 19. minuti kada Erisken pokušava iz slobodnog udarca, a De Gea brani.

To su bili najbolji momenti gostiju u prvom poluvremenu, jer je do odmora United apsolutno vladao terenom, a prve velike šanse stigle su u 24. minuti kada je najprije odbrana Pijetlova u presudnom trenutku blokirala udarac Mkhitaryana. Tom prilikom United je izborio korner poslije kojeg je nastala gužva u kaznenom prostoru gostujućeg tima, a na kraju svega dalekometnim pokušajem Herrera je natjerao Llorisa na intervenciju.

United je nastavio sa napadima koji su se isplatili u 29. minuti. Herrera je na sredini terena ukrao loptu Kaneu te odmah poslao pas za Mkhitaryana koji izlazi jedan na jedan protiv Llorisa i zakuvaca loptu u mrežu za 1:0.

Time je Mkhitaryan postao prvi Armenac koji je postigao gol u Premiershipu, a računajući posljednje četiri utakmice u svim takmičenjima on sada ima učinak od dva gola i dvije asistencije. Prethodno je u osam nastupa bio bez gola i bez asistencije. Konačno se počela isplaćivati suma od 42 miliona eura koliko je United platio za njega.

Odličnu šansu za povećanje vodstva imao je Ibrahimović u 35. minuti, ali njegov udarac brani Lloris. Potom je na drugoj strani prijetio Son što je bila posljednja šansa u prvom poluvremenu.

Tottenham je jako dobro otvorio drugo poluvrijeme i bolje se snalazio u igri koja se najviše odvijala na sredini terena. Prvo je Eriksen u 54. minuti šutirao, a De Gea odbranio da bi potom Wanyama nakon prekida ostao potpuno sam u kaznenom prostoru, ali je šutirao katastrofalno glavom pored gola.

Zatim se težište igre preselilo na polovicu gostiju. Pogba je u 64. minuti sjajno šutirao iz slobodnog udarca i pogodio prečku. Bila je to šansa da United riješi meč, ali ostalo je 1:0. Pogba je još jednom fantastično šutirao u 66. minuti, ali Lloris još bolje brani.

Kako je vrijeme odmicalo United je polako zatvarao utakmicu tako da je do izražaja došao Tottenham koji u poprilično dramatičnom finišu nije stigao do gola. United je slavio vrlo važnu pobjedu, ali i ostao bez junaka Mkhitaryana koji se povrijedio.

Tabela: