Obećanje je dug
6

Povratak Luisa Enriquea na klupu Španije ostao u sjeni Morenovih suza

F. Z.
Luis Enrique (Foto: EPA-EFE)
Luis Enrique (Foto: EPA-EFE)
Nogometni savez Španije održao je danas konferenciju za medije na kojoj je i zvanično saopćeno da se na klupu bivšeg prvaka Evrope i svijet vraća Luis Enrique.

Španac se prije pet mjeseci zvanično povukao s mjesta selektora reprezentacije zbog porodične tragedije, a njega je na mjestu prvog čovjeka Furije zamijenio pomoćnik Robert Moreno.

Moreno je sinoć nakon utakmice i pobjede nad Rumunijom rezultatom 5:0 u suzama saopćio nogometašima kako više nije selektor. On je prvi i podijelio informaciju kako Enrique želi da se vrati, te da ne želi biti prepreka ni prijatelju ni Savezu. Predsjednik NS Španije Luis Rubiales istaknuo je na konferenciji za medije da niko nije prevaren.

"Luis Enrique se vraća na posao selektora. Niko nije prevaren, još onog dana kada je odlučio da ode, rekli smo Enriqeu da će mu vrata reprezentacije biti otvorena kada god poželi i bude se osjetio da je spreman za povratak", rekao je Rubiales i dodao:

"Sa Luisom sam razgovarao tri puta u međuvremenu. Onog dana kada mu je preminula kćerka, u oktobru i jučer. Moreno je bio s njim u kontaktu, a Luis je njemu rekao da želi da se vrati. Mi smo za Luisovu želju saznali upravo od Morena", rekao je Rubiales.

Prvi čovjek NS Španije istaknuo je kako je Moreno odradio dobar posao u kvalifikacijama, ali da je Enrique vođa projekta.

"Luis stoji iza ovog projekta. Imao je naše obećanje da se može vratiti kada god poželi. Njegov projekat počeo je kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a nastavit će se i na Svjetskom prvenstvu u Kataru", istaknuo je Rubiales.