BiH - Španija 2-5
0

Pouka u pravo vrijeme

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
BiH – Španija 2-5. Kvalifikacije smo završili porazom. Samo otvaranje utakmice pokazalo je kvalitet "furije". Nametnuli su kombinatoriku u sredini terena i na velika iskušenja stavili odbranu bh. reprezentacije.

Međutim, prvu šansu propušta Edin Džeko u 7 minuti. No, nije na najbolji način zahvatio loptu. Iz istog napada Misimović odlično šutira, ali Casillas brani. Četiri minute kasnije najbolja šansa prvog dijela za BiH. Džeko fantastično asistira za Ibiševića koji zaobilazi Casillasa, ali šutira loše.

Kazna je stiga u 14 minuti. Prekid je izveo Alonso, a u našem šesnaestercu najprisebniji je Pique koji ponetira za 1-0. Stiče se dojam da je i Supić loše intrervenisao. Već sljedeći napad aktuelnih evropskih prvaka završio je novim pogotkom. Ovaj put strijelac je Silva koji je bio najzapaženiji igrač u prvih 45 minuta. Dvije minute kasnije Ibišević je okušao svoj udarac, ali lopta odlazi pored gola. Safet Nadarević spasio je siguran gol u 22 minuti. Naime, izblokirao je Negreda te je lopta otišla u korner.

Seriju odličnih odbrana čuvar mreže gostiju nastavio je u 36 minuti kada je zaustavio udarac Salihovića. Već iz sljedećeg ataka naše nacionalne vrste svoj udarac oprobao je Pjanić, no nije bio precizan. Prvo poluvrijeme završilo je vodstvom gostiju 2-0.

Nastavak je donio novo razočarenje. I pored agresivnih napada bh. nacionalne selekcije u 50 minuti primamo i treći pogodak. Salihoviću je loptu oduzeo Iniesta, predao je Silvi koji sjajno asistira za Negreda. Ovaj poentira za 3-0. Pet minuta kasnije isti igrač povećava na 4-0, a posao mu je znatno olakšao nesigurni Nemanja Supić.

Do posljednjih trenutaka meča nije se ništa dešavalo, a onda je Mata povećao na 5-0. Ipak, potpunu katastrofu ublažili su Džeko i Misimović u sudijskoj nadoknadi. Sreća pa ova utakmica nije mnogo odlučivala i rekli bismo da je pouka stigla u pravo vrijeme.

Kvalifikacije za SP

BiH - Španija 2:5 (12' G.Pique, 13' D.Silva, 50' A.Negredo, 55' A.Negredo, 88' Mata / 90' E. Džeko, 90' Z. Misimović)

Pogledajte golove sa utakmice: