Općinski sud
111

Potvrđena optužnica zbog iznude nad nogometašem Sarajeva Rifetom Kapićem

N. K.
Rifet Kapić (Foto: Instagram)
Rifet Kapić (Foto: Instagram)
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je danas optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Vedada Bajramovića i Bobana Karabatkovića zbog saizvršilaštva u krivičnom djelu iznuda.

Optuženi se terete da su 25. oktobra 2021. godine u večernjim satima prvobitno zapratili automobil i kretanje nogometaša FK Sarajevo Rifeta Kapića te u garaži zgrade u kojoj stanuje sjeli u njegov automobil i uz prijetnju pištoljem odvezli ga u jedan ugostiteljski objekat u naselju Kovačići.

Tužilaštvo navodi da su mu tada rekli da im je dužan 300.000 KM navodne provizije u vezi s nogometnim transferima budući da je Kapić profesionalni nogometaš.

"Zahtijevali su od njega skupocjeni sat i da prepiše automobil Porsche Panamera na Vedada Bajramovića kako bi namirio navodni dug. Dan nakon, oštećeni je u strahu predao ključ od automobila Vedadu Bajramoviću. U namjeri da ga oduzme, optuženi Bajramović je spriječen, budući da ga je ubrzo nakon toga, a u saradnji s dežurnim kantonalnim tužiocem uhapsila Federalna uprava policije", navodi se iz ureda glavne kantonalne tužiteljice.

U toku istrage, otkriven je i optuženi Boban Karabatković kao saizvršilac krivičnog djela iznuda. U optužnici je postupajući tužilac predložio produženje pritvora Vedadu Bajramoviću.

Inače, za glavni pretres predloženo je saslušanje 10 svjedoka, saslušanje vještaka za mobilne telefone te izvođenje više od 40 materijalnih dokaza.