Nogomet
19

Potresi u bugarskom prvenstvu: Litex izbačen, Ludogorets prijeti napuštanjem lige

Klix.ba
Litex je u 20. kolu bugarskog prvenstva u gostima na poluvremenu vodio rezultatom 1:0 protiv Levskog iz Sofije. Međutim, nakon što je sudija dodijelio penal domaćem timu i isključio igrača Levskog, gosti su napustili teren. Uslijedila je drakonska kazna - izbacivanje iz lige.

Fudbalski savez Bugarske odlučio je izbaciti Litex iz takmičenja i kazniti ga sa oko 11.000 američkih dolara. "To je bila jedina moguća opcija prema našim pravilima" kazano je iz Fudbalskog saveza Bugarske.

Međutim, to nije jedini problem. Zbog svega što se desilo u meču između Litexa i Levskog, aktuelni prvak i trenutni lider tabele Ludogorets prijeti napuštanjem lige pošto u klubu smatraju da se prvenstvo namješta u korist Levskog.

"Mi ćemo vjerovatno napustiti takmičenje ako se ovakvi presedani nastave donosti u korist Levskog", izjavio je vlasnik Ludogoretsa Kiril Domeschiev. Otkako je on preuzeo Ludogorets, ovaj klub vlada Bugarskom i nakon ulaska u najveći rang u 2011. godine, svaki put su osvajali ligu.

Posljednju titulu prije Ludogoretsa osvojio je upravo Litex u sezoni 2010/11 na čijoj klupi sjedi Ljupko Petrović, trener koji trebao preuzeti FK Sarajevo u drugom dijelu sezone 2013/14.