Ograničenje plata
0

Potpredsjednik FIFA-e za "salary cap"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potpredsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jack Warner predložio je uvođenje tzv "salary capa", odnosno ograničenje plata za nogometaše.

Takva ograničenja poznata su u sjevernoameričkim profesionalnim ligama kao što su NHL, NBA i NFL, a po Wernerovom mišljenju trebalo bi ih uvesti i u nogomet.

Werner, koji je predsjednik Nogometne federacije Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF), na konferenciji u Londonu predstavio je svoj plan nogometnog razvoja.

"Morali bismo uvesti 'salary cap', čime bismo doveli klubove u ravnopravan položaj", rekao je Werner i naveo primjer engleske lige u kojoj četiri dominantna kluba vladaju takmičenjem posljednjih dvadesetak godina.

Potopredsjednik FIFA-e je i zagovornik nacionalnih kvota, po kojima bi svaka ekipa u sastavu trebalo da ima određeni broj domaćih igrača. Također se zauzima za smanjenje broja igrača u živom zidu prilikom izvođenja slobodnih udaraca na dva do tri igrača.

Posljednja u nizu mjera je uvođenje pravila po kojem bi se nakon svaka dva mjeseca uvela obavezna pauza za oporavak igrača.