Ermin Zec za Sarajevo-x.com
0

"Potajno se nadam Ćirinom pozivu"

Razgovarao: Edin Isanović
Ermin Zec
Ermin Zec
„Svi smo optimisti i ja vjerujem da će biti dobro. Imamo kvalitet da u dva meča eliminišemo Portugal. Ipak, ništa nije zagarantirano. Baraž će biti lijepa prilika da se BiH po prvi put plasira na veliko takmičenje“.

Naša nogometna reprezentacija izvrsno je odigrala kvalifikacije. Osvojeno je drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Pamtimo čudesnu pobjedu na Cristal Areni, zbog koje nam se i danas kosa ježi. Kao što je već poznato plasirali smo se u baraž gdje nas čeka Portugal. Koliko god udarna postava za dvomeč sa Ronaldom i društvom izgledala sigurnom, pojedini igrači se nameću kao jokeri iz sjene. I dobro je da je tako, jer u raznovrsnosti ponekad leži iznenađenje za suparnika. Bez ikakve sumnje jedan od njih je Ermin Zec, nogometaš Šibenika.

Napadač tima sa Šubićevca u posljednjem kolu HNL-a ponovo je poentirao, ovoga puta protiv Istre 1961 u Puli, njegov tim je slavio 2-1. Ovim golom naš mladi reprezentativac potvrdio je svoju odličnu formu. Ermin je rođen u Bugojnu 1988. godine. Karijeru je počeo pisati u rodnom gradu, u Iskri. Sjajnim partijama skrenuo je pažnju na sebe. U to vrijeme mnogo se govorilo o njegovom angažmanu u Željezničaru. Ipak, preselio je u Šibenik 2007. godine. Svojim igrama zadivio je nogometne „šmekere“ u Hrvatskoj. No, Zec je igrač u usponu, njegove vrhunce tek očekujemo. Posljednjim nastupima natjerao je i šefa državne nogometne selekcije, Miroslava Ćiru Blaževića na razmišljanje. Sa Zecom smo razgovarali odmah nakon dvoboja u Puli. U autobusu se osjetila fantastična atmosfera.

„Nakon slavlja na Poljudu rekao sam da smo u stanju svakoga pobijediti. Ispostavilo se da sam bio u pravu. Bez kvaliteta se nigdje ne može, ali činjenica je da smo ekipa koju prije svega krasi odlična atmosfera u svlačionici. Utakmica je bila teška, ali smo na kraju slavili, što je najvažnije“, počinje razgovor za Sarajevo-x.com jedan od najboljih igrača Šibenika.

Koliko visoko možete u ovoj sezoni?

Ne opterećujemo se previše. Naravno da su nam ambicije vezane uz što bolji plasman, ali nemamo zacrtan cilj. Idemo od utakmice do utakmice. Vidjećemo na polusezoni kakve su zamisli čelnih ljudi kluba. Činjenica je da Šibenik posjeduje igrački kvalitet. No, bitno je da smo svi čvrsto na zemlji.

Da li ste zadovoljni formom?

Svakako, mada stoji da uvijek može bolje. Želim da konstantno napredujem. Dajem sve od sebe na svakoj utakmici. Treniram stalno i mogu odraditi sve što se od mene zahtijeva. Logično je da napredujem iz sezone u sezonu. Uostalom tome i težim.

Kako ocjenjujete stanje u A –timu bh. reprezentacije?

Svi smo optimisti i ja vjerujem da će biti dobro. Imamo kvalitet da u dva meča eliminišemo Portugal. Ipak, ništa nije zagarantirano. Baraž će biti lijepa prilika da se BiH po prvi put plasira na veliko takmičenje.

Vjerujete li da možemo preskočiti favorizovanog suparika?

Dakako. BiH je sposobna za to.

Vi ste član U-21 tima naše nacionalne vrste. Da li nakon odličnih partija u klubu očekujete poziv Ćire Blaževića?

Biti član najjačeg nacionalnog tima svoje zemlje je čast svakom igraču. Ni ja nisam iznimka. Iskreno, potajno se nadam pozivu. Osnovno je da se trudim i siguran sam da ću dobiti priliku. Da li će to biti u baražu ili nekada poslije, nije bitno.

Poslije sjajnih izvedbi mnogi klubovi su zainteresovani za Vaše usluge. Koja liga bi zadovoljila Vaše ambicije? Bilo koja od liga petice.

Može li malo konkretnije?

Pa kada bih mogao birati otišao bih u Bundesligu. Ipak, i dalje ostajem koncentrisan isključivo na Šibenik.

Za kraj nam recite da li pratite dešavanja u Premijer ligi BiH?

Apsolutno. Pošto Iskra nije član elitnog društva ja sam navijač sarajevskog Željezničara. Pratim sva dešavanja i otprilike znam stanje u bh. prvenstvu.