Još po dvije utakmice
8

Posljednji ciklus kvalifikacija za Euro 2020: Hrvati imaju meč loptu, Srbiji treba čudo

K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Utakmicom između Turske i Islanda koja se igra danas od 18:00 sati počinje posljednji kvalifikacioni ciklus za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Direktan plasman na Evropsko prvenstvo do sada je osiguralo šest reprezentacija: Ukrajina, Španija, Poljska, Belgija, Rusija i Italija; a imena svih 20 ekipa koje će kroz kvalifikacije pronaći mjesto na smotri najboljih će biti poznato u utorak.

Spisak svih putnika na Evropsko prvenstvo će biti poznat u martu naredne godine kada se završi play-off Lige nacija u kojem će i naša reprezentacija pokušati popraviti utisak iz kvalifikacija i izboriti plasman na Euro.

Iz grupe A prolazak na Evropsko prvenstvo gotovo sigurno će osigurati Engleska, dok će se između Češke i Kosova voditi velika bitka i to u susretu koji se igra danas s početkom u 20:45 sati. U grupi B je situacija malo jasnija, Ukrajina je već osigurala plasman, dok će drugi putnik vjerovatno biti Portugal, odnosno mogla bi biti Srbija ukoliko se desi neko veliko iznenađenje.

Putnici na Euro iz grupe C će vjerovatno biti Holandija i Njemačka, a velika borba će se voditi u grupi D gdje Irska i Danska imaju po 12 bodova, a Švicarska jedan bod manje.

Plasman na Evropsko prvenstvo vjerovatno je osigurala i reprezentacija Hrvatske koja ima 14 bodova u grupi E, Mađarska ima dva boda manje, a Slovačka 10 bodova. U grupi F Španija je već osigurala nastup na Euru, a posljednji putnik će se birati između Švedske i Rumunije, dvije reprezentacije koje će odigrati direktan duel za plasman na Euro.

Iz grupe G na Euro idu Poljska i Austrija, iako Austrijanci još uvijek nisu 100 posto sigurni, međutim dva kola prije kraja imaju pet bodova više od Sjeverne Makedonije, Slovenije i Izraela. Iz grupe H na Euro idu Turska i Francuska, a iz grupe I Belgija i Rusija.

Iz grupe J u kojoj igra i reprezentacija BiH mjesto na Evropskom prvenstvu već je osigurala Italija, dok će drugi putnik vjerovatno biti reprezentacija Finske koja ima pet bodova više od Armenije i naše selekcije.