Zavjese se spuštaju
30

Posljednje kolo Premiershipa: Wengerov odlazak, Carrickov oproštaj, Liverpool traži bod

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Arsene Wenger danas posljednji put s klupe predvodi Arsenal u koji je stigao prije 22 godine, a svoj posljednji meč u nogometnoj karijeri odigrat će Michael Carrick koji će kao kapiten povesti Manchester United. Plasman u Ligu prvaka ovjerava Liverpool, dok Southampton ovjerava opstanak. Ovo su ključni događaji posljednjeg, 38. kola Premiershipa koje se igra od 16:00 sati.

Arsene Wenger će na gostovanju Arsenala kod Huddersfielda posljednji put u trenerskoj karijeri voditi Topnike čije je kormilo preuzeo u oktobru 1996. godine. Francuski stručnjak, koji u oktobru slavi 69. rođendan svoj odlazak najavio je u aprilu, a njegov boravak u Arsenalu ostat će upamćen po tri naslova prvaka Premiershipa, sedam titula FA Cupa, jednom finalu Lige prvaka, ogromnom broju proizvedenih igrača, kao i po činjenici da je u njegovoj eri Arsenal sagradio novi stadion te zaigrao na njemu.

Ovaj dan posebno će pamtiti i 36-godišnji veznjak Michael Carrick koji će odigrati posljednji meč profesionalne igračke karijere. On će na Old Traffordu u susretu protiv Watforda kao kapiten predvoditi Manchester United u koji je stigao na ljeto 2006. godine iz Tottenhama. Za United je skupio 463 nastupa u svim takmičenjima pri čemu je osvojio pet naslova prvaka Engleske, jedan FA Cup te po jednu Ligu prvaka, Evropsku ligu i jedno Svjetsko klupsko prvenstvo. Carrick će nakon igračke karijere raditi kao član stručnog štaba u timu Josea Mourinha u Unitedu.

Osim odlaska dvije legende, posljednje kolo će poslužiti kao konačan odgovor ko je posljednji putnik u niži rang, kao i ko će u Ligu prvaka. Zapravo, to je manje-više jasno, ali potrebno je da se otklone i najmanje nedoumice.

Naime, Liverpool kod kuće igra protiv Brightona i potreban mu je samo bod kako bi osigurao četvrto mjesto na tabeli i nastup u Ligi prvaka naredne sezone. Redsi imaju dva boda više od petoplasiranog Chelseaja, kao i mnogo bolju gol-razliku (+49 naspram +27). Teoretski, ako Liverpool osvoji bod, a Chelsea pobijedi s minimalno 16 golova razlike nad Newcastleom, tada bi Plavci bili četvrti.

Chelsea se nada da će Liverpool izgubiti kako bi uz tri boda protiv Newcastlea osigurao četvrto mjesto.

Pred potvrdom za ispadanje u Championship nalazi se Swansea koji ima tri boda manje od Southamptona, prvog tima iznad zone za ispadanje. Swansea treba pobjedu uz poraz Southamptona pri čemu mora nadoknaditi za devet golova slabiju gol-razliku. I to je, također, nemoguća misija.

Raspored mečeva:

Tabela: