Uzbudljiva završnica
27

Posljednje kolo Bundeslige: Četiri kluba u borbi za Ligu prvaka, tri kluba u borbi za opstanak

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Bundesligi od 15:30 sati počinje posljednje, 34. kolo ove sezone u kojoj je jedino sigurno da je Bayern Minhen odbranio titulu, da će Schalke biti drugi i da Keln ispada. Istina, određeni klubovi jesu osigurali plasman u Evropu, ali nije poznato u koje će evropsko takmičenje putovati.

Bayern je početkom aprila osvojio šesti uzastopni naslov prvaka Njemačke što mu je ukupno 28. naslov prvaka u historiji, a kikseve Hoffenheima i Borussije Dortmund proteklog vikenda iskoristio je Schalke koji je osigurao drugo mjesto na tabeli.

Osim Bayerna i Schalke, jedan od klubova čiji je status siguran je Keln koji je prije dvije sedmice porazom u 32. kolu od Freiburga ispao iz lige.

Hertha, Augsburg, Werder Bremen, Hannover i Mainz su klubovi koji ne mogu niti ispasti niti se plasirati u evropska takmičenja.

Bitku za Ligu prvaka vode Borussia Dortmund, Hoffenheim Bayer Leverkusen, RB Leipzig i Frankfurt koji ima samo teoretske šanse tako da se on spominje samo zbog "matematike" iako niko i ne vjeruje da može do četvrtog mjesta na tabeli.

Leverkusen ima goru gol-razliku od Hoffenheima i Dortmunda, ali za njeg je pozitivno to što se upravo Hoffenheim i Dortmund sastaju danas u Sinsheimu.

Što se tiče borbe za Evropsku ligu, tu borbu vode Frankfurt, Stuttgart i Borussia M'Gladbach. Svi oni se nadaju porazu RB Leipziga u gostima od Herthe.

Za siguran opstanak danas će se boriti Freiburg koji za uspjeh treba makar bod kod kuće protiv Augsburga, a siguran je i ako Wolfsburg ne slavi protiv Kelna kod kuće.

HSV se nada da će Wolfsburg izgubiti te da će on kod kuće savladati M'Gladbacha kako bi zauzeo 16. mjesto koje vodi u doigravanje za opstanak. Ukoliko Wolfsburg remizira protiv Kelna, tada bi HSV-u za 16. mjesto trebala pobjeda od 10 golova razlike.

Bitno je naglasiti da se u slučaju kada dva tima imaju jednak broj bodova gleda ukupna gol-razlika.

Raspored mečeva:

Tabela: