Nogomet
0

Poslije tragedije prekid svih nogometnih utakmica u Italiji

FENA
Italija je pod šokom nakon prave ulične borbe u Cataniji na Siciliji do koje je došlo u petak uvečer poslije utakmice prve lige nogometnog prvenstva između Catanije i Palerma, tokom koje su izbili neredi u kojima je ubijen jedan policajac, više od sto osoba je ranjeno, te je uhapšeno 15 osoba.

Za vrijeme utakmice na stadion su bačane petarde i u 14. minuti drugog poluvremena utakmica je prekinuta zbog gustog dima na terenu, a navijači su nastavili bacati petarde i dimne bombe na što je policija odgovarala sa suzavcima. Utakmica je više puta prekidana i nastavljana. Sa mjesta na sjevernom djelu tribine bačena je papirnata bomba koja je pogodila policajca Filippa Racitija (38) u glavu i usmrtila ga. Raciti je bio oženjen i imao je dvoje djece.

Poslije utakmice na ulicama Catanije razvila se prava ulična bitka. Catanija se pretvorila u Bejrut, kažu očevici, a jedan ranjeni policajac ispričao je danas kako je policiji bila postavljena klopka. Navijači Catanije postavili su pravu klopku policiji, koja je štitila navijače Palerma. Ranjeno je više policajaca, a ulična bitka se nastavila u noći na subotu.

Izvanredni komesar talijanskog nogometnog saveza Luca Pancalli donio je odluku o prekidu svih nogometnih utakmica. Tako se neće održati ostale utakmice 22. kola prve savezne lige, kao ni druge i nižih kategorija. Ne zna se kada će biti nastavljeno prvenstvo, a neće se odigrati ni prijateljske utakmice koje su reprezentacije Italije trebala odigrati u srijedu Rumunjskom, a mlađi od 21 godine s Belgijom.

Odluku o prekidu svih nogometnih utakmica do daljnjega pozdravili su svi sportski djelatnici i političari. Ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato izjavio je kako više neće slati policiju na stadione. Neka svaki klub organizira održavanje sigurnosti.

U ponedjeljak će se sastati vlada i odlučiti koje mjere poduzeti za suzbijanje nasilja na stadionima. Jer, nasilja ne prestaju. Prošle nedjelje, dakle prije samo pet dana, ubijen je u amaterskom prvenstvu Ermanno Licuursi, jedan iz uprave kluba Sanmartinese, koji je htio spriječiti tučnjavu navijača, a koji su ga onda iscipelarili.

Na stadionima i oko njih vlada nasilje tako da više obični ljudi i ne odlaze na utakmice. Od većih tragedija podsjetimo da je 1995. u Genovi nožem ubijen navijač Vincenzo Spagnolo, da je godinu ranije teško ranjen policajac u Bresci, 1997. u Bergamu je s papirnatom bombom ranjen jedan policajac itd. Talijanski nogomet je u teškoj krizi, a ta zemlja je uz Ukrajini i Poljsku te Hrvatsku i Mađarsku kandidat za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine.