"Rat mora prestati"
1

Poruka Szczesnyja o ratu u Ukrajini: Srce mi se slama i ne mogu stajati mirno

K. H.
Wojciech Szczesny (Foto: EPA-EFE)
Wojciech Szczesny (Foto: EPA-EFE)
Poljski golman i član Juventusa Wojciech Szczesny napisao je vrlo emotivno pismo kojim je poručio da sigurno neće igrati protiv Rusije, a on je kazao da mu je jako teško gledati patnju na licima brojnih Ukrajinaca koje poznaje i za koje kaže da su sjajni ljudi.

Poljaci bi trebali gostovati u Moskvi u polufinalu baraža za Svjetsko prvenstvo, ali su danas iz Nogometnog saveza Poljske rekli da ne žele igrati s Rusima. Prvo se oglasio Lewandowski, a sada i golman Szczesny na svom Instagramu.

"Moja supruga je rođena u Ukrajini, ukrajinska krv teče venama mog sina, dio naše porodice je još uvijek u Ukrajini, znam puno Ukrajinaca i svi su sjajni ljudi. Vidjeti patnju na njihovim licima i strah za svoju zemlju... Ne mogu stajati mirno i pretvarati se da se ništa nije dogodilo.

Kada je Putin odlučio napasti Ukrajinu, objavio je rat ne samo Ukrajini nego i svim vrijednostima koje Evropa zastupa. Sloboda, neovisnost, ali prije svega mir. Trebali smo 26. marta igrati protiv Rusije u utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. I iako mi se srce slama dok ovo pišem, savjest mi ne dozvoljava da igram.

Predstavljati svoju zemlju najveća je čast u karijeri nogometaša, ali je još uvijek izbor. Odbijam igrati protiv igrača koji odluče zastupati vrijednosti i principe Rusije! Odbijam stajati na terenu u bojama svoje zemlje i slušati himnu Rusije! Odbijam učestvovati u sportu koji čak legitimira postupke ruske vlade.

Znam da moj utjecaj može biti samo simboličan, ali pozivam FIFA-u i UEFA-u da poduzmu mjere i kazne Ruse za svoje postupke", poručio je 31-godišnji vratar", napisao je Szczesny.

Poljaci će svoj stav zajedno sa Švedskom i Češkom, koje također trebaju igrati baražu u Rusiji, predstaviti FIFA-i i čekati odluku krovne svjetske nogometne organizacije.