Nogomet
0

Portugalski obračun Benfice i Brage, Porto sa Villarealom

Sarajevo-x.com
Večeras će biti odigrani prvi polufinalni susreti Evropske lige u kojim se sastaju Benfica i Braga, te Porto i Villareal. Zanimljivo, u polufinalu ovog takmičenja igraju čak tri portugalska predstavnika. Utakmice počinju u 21.05 sati, a na televiziji OBN ćete moći pratiti utakmicu između Porta i Villareala.

Porto, osvajač Kupa UEFA 2003. i Lige prvaka 2004. godine pod vodstvom sadašnjeg Realovog trenera Josea Mourinha, večeras će na svom terenu dočekati ekipu Villareala.

Trener "žute podmornice", Juan Carlos Garrido, svjestan je snage svog protivnika.

"Porto je odličan tim. Jaki su na svim poljima. Već su osigurali titulu u portugalskom prvenstvu. Moramo se boriti i stvarati šanse. Bit ćemo zadovoljni samo ako prođemo u finale", rekao je Garrido.

Trener Villareala nije siguran da li će moći računati na svog ponajboljeg igrača Borju Valera koji je u posljednje vrijeme pružao odlične partije. Uprkos snazi Porta, Garrido je rekao da će igrati svoju standardnu igru protiv ekipe trenera Andrea Villasa-Boasa.

"Igrat ćemo svoju igru i dati sve od sebe. Od početka vjerujemo da možemo osvojiti ovo takmičenje. Igrači će dati svoj maksimum jer znaju da mogu ostvariti veliki uspjeh", zaključio je Garrido.

Druga utakmica je zapravo sudar dvije portugalske ekipe koje se odlično poznaju, a to su Benfica i Braga. Trener Benfice, Jorge Jesus, u svojoj je karijeri vodio i svoje večerašnje protivnike. On smatra da u duelu ovih ekipa nema favorita. Susret dvije ekipe je garancija da će barem jedan portugalski klub igrati u finalu Evropske lige. Benfica je osigurala drugo mjesto u domaćem prvenstvu tri utakmice prije kraja.

Braga se nalazi na trećem mjestu u prvenstvu, čak četrnaest bodova iza svojih večerašnjih protivnika.

"Ne možemo procijeniti koja je ekipa snažnija. Benfica je ispred Brage u domaćem prvenstvu, ali to i ne znači da smo bolji. I jedna i druga ekipa su jake, pa su zbog toga i stigle u polufinale Evropske lige", rekao je Jesus.

Postoje glasine da bi trener Benfice mogao otići iz kluba ukoliko ne osvoji evropsko odličje ove sezone, no Jesus je odbacio takvu mogućnost.

"U posljednje tri godine je Benfica osvojila dvije titule pod mojim vodstvom. Ne znam šta će se dogoditi ako ne osvojimo Evropsku ligu. Sezona još nije završena, ali kada se to dogodi, koncentrisati ćemo se na sljedeću sezonu kako bi poboljšali našu igru i ojačali ekipu.", dodao je Jesus.

Večerašnji protivnici su se susreli prošlog mjeseca u portugalskom prvenstvu. Braga je kao domaćin slavila rezultatom 2:1.