Trebaju nam pouke
128

Portugalci su došli i otišli, a uspomene dobili samo rijetki: Kakve slike ćemo u svijet slati u budućnosti?

Piše: Dino Pajo
Nasljednici bh. nogometaša dobili su vrijedne uspomene (Foto: Klix.ba/Instagram)
Nasljednici bh. nogometaša dobili su vrijedne uspomene (Foto: Klix.ba/Instagram)
U fokusu bosanskohercegovačke sportske javnosti posljednjih dana glavna je tema bila dolazak nogometne reprezentacije Portugala, a skoro najviše pažnje privuklo je to ko se uspio fotografisati sa skupocjenim portugalskim zvijezdama.
Portugalci su trijumfalno napustili Zenicu, Bilino Polje i na kraju državu Bosnu i Hercegovinu. Postigli su pet pogodaka za poluvrijeme reprezentaciji BiH i ostavili nas da se zapitamo kuda plovi bh. nogomet.

Istovremeno, teško je sjetiti se kada je skuplja ekipa ili reprezentacija stigla u našu zemlju. Vjerovatno nikad. Portugalci, makar spisak igrača koji se pojavio u Zenici, vrijede milijardu eura prema procjeni Transfermarkta i zvijezde kao takve postale su mamac za sve fanove koji su željeli uspomenu s nekom od zvijezda, prvenstveno Cristianom Ronaldom.

Svjesni da se u BiH dugo nije pojavila veća svjetska zvijezda od Cristiana Ronalda, fanovi su na sve strane pohrlili kako bi došli do nekog vida uspomene s jednim od najboljih nogometaša svih vremena. Ipak, nisu svi uspjeli u tome, iako su čekali na aerodromu, ispred hotela, na Bilinom Polju...

Službeni trening dan prije utakmice privukao je pažnju brojnih poznatih osoba pa su tako fotografije s Ronaldom dobili sinovi naših reprezentativaca Miralema Pjanića i Edina Džeke, djeca Gorice Dodik, kćerke predsjednika RS-a Milorada Dodika...

Iako to nije čest slučaj u svijetu sporta, mnogi su ostali iznenađeni nakon što su zapazili Džekinog i Pjanićevog sina kako izlaze zajedno s nogometašima dvije reprezentacije uoči početka utakmice BiH - Portugal.

Koliko je to sporno u svijetu sporta, teško je procijeniti. Da je nedozvoljeno - nije, ali da je rijedak slučaj - to svakako jeste i pitanje je da li bi se slično desilo da je neka slabije rangirana reprezentacija bila akter sinoćnje utakmice umjesto skupocjenih portugalskih zvijezda na Bilinom Polju.

U svijetu nogometa česta je praksa da držeći svoje junake za ruke na teren izlaze ugrožena djeca, djeca iz lječilišta, djeca bez roditeljskog staranja... Ipak, postoje i oni drugi primjeri u kojima lige i klubovi naplaćuju ovakve usluge, svjesni da će imućniji roditelji dati bogatstvo kako bi djeci priuštili uspomenu.

Stoga, postavlja se pitanje da li je savez mogao uljepšati život nekom ugroženom djetetu kojem je to zaista od velike važnosti i tako poslati predivnu sliku u svijet. Time bi se makar malo uspjela "oprati" mrlja teškog debakla u noći u kojoj su kamere svjetske nogometne javnosti bile okrenute Ronaldu usred BiH.

Da se razumijemo, ovakve stvari nisu osuđujuće jer je u prirodi čovjeka boriti se za vlastito dijete, ali su mnogima poprilično nejasne ukoliko se uzme u obzir da se radi o svjetskim zvijezdama koje se kreću u istim krugovima, destinacijama i imali su priliku dugo dijeliti svlačionicu poput Pjanića i Ronalda.

Također, službenom treningu reprezentacije BiH, a koji bi trebao biti strogo privatan na dan prije utakmice, prisustvovali su različiti "tiktokeri" i osobe koje ne dolaze iz svijeta sporta, ali i Pjanićev sin Edin. Takve situacije ne utječu direktno na uspjehe ili neuspjehe, ali sigurno nisu potvrda da u bh. nogometu vlada ozbiljnost.

Možda Cristiana Ronalda više nećemo gledati na bh. terenima, ali zvijezda će sigurno biti. Dolaze nove utakmice i novi junaci, a ukoliko ih iskoristimo kako bi poslali lijepe priče s naših stadiona u svijet, sigurno je i da bi i renome našeg nogometa u svijetu naglo porastao.