Uoči meča sa bh. momcima
0

Portugalci prestrašeni hladnoćom i snijegom

Sarajevo-x.com
Tehnički direktor reprezentacije Portugala, narednog protivnika ekipe Ćire Blaževića u borbi za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo, obišao je u utorak zenički stadion Bilino polje, kako bi se uvjerio kakvi uslovi čekaju njegove momke u uzvratnoj utakmici protiv BiH.

Carlos Godinho nije nimalo bio oduševljen temperaturom zraka koja ga je dočekala na sarajevskom aerodromu, posebno ako se uzme u obzir velika vjerovatnoća da će 18. novembra, kad Portugalci dolaze u BiH, biti još hladnije.

"Previše je hladno. Grad se nalazi na planinskom području, na 318 metara iznad nivoa mora i klima je tipična kontinentalna. U ovom trenutku tek je jedan stepen iznad nule i ne očekuje se poboljšanje vremena u novembru. Planine oko Sarajeva prekrivene su snijegom", izvijestio je zabrinuti Godinho, koji je prenoćio u hotelu "Zenica". U našu zemlju stigao je odmah u ponedjeljak, nakon što je žrijeb u Cirihu odlučio s kim će se sastati.

O stadionu Bilino polje portugalski tehnički direktor također nije imao riječi hvale.

"U lošem je stanju. Nije to dobar teren. Danas je bilo još i više blata jer su padali kiša i snijeg", požalio se novinarima portala Abola. "Lokalni tim (NK Čelik, op. a.) igra na ovom stadionu, tako da se travnjak ne oporavlja."

Jedan od čitalaca portala ispod objavljenog članka u komentaru je poručio: "Ne počinjite izmišljati opravdanja. I bh. tim će igrati na takvom istom terenu."

Portugalski portal prenosi i upozorenja španskog selektora Vicentea del Bosquea koji je svojim susjedima poručio da je "Bosna veoma komplikovana", te istakao da će utakmice protiv našeg tima biti veoma teške.

"Bosna je komplikovana ekipa jer je sastavljena od veoma talentovanih igrača koji igraju širom Evrope. Naprijed imaju veoma kvalitetne napadače", naglasio je Del Bosque čija se Španija nalazila sa BiH u grupi 5 kvalifikacija za SP u Južnoj Africi.

Ipak, Španac je istakao kako vjeruje da je Portugal mnogo jači, ali da se trebaju paziti domaćeg terena BiH.

"Kad igraju u Zenici Bosanci se osjećaju zaštićenima. Imaju odličnu podršku navijača i kad se trebaju braniti, veoma su jaki", izjavio je selektor Španije i dodao kako BiH zaslužuje da bude u kvalifikacijama za SP.

"U kvalifikacijama su bili veoma dobri, uspjeli su nadmašiti Belgiju i Tursku", završio je Del Bosque.

U komentarisanju selekcije BiH pridružio se i portugalski napadač Hugo Almeida koji je priznao: "Suočit ćemo se sa dobro organizovanim timom."

Ipak, Almeida je izrazio nadu da će njegova reprezentacija uspjeti proći dalje i otići na jug Afrike.

"Bosna je iza sebe ostavila zemlje kao što su Belgija i Turska, ali mi ih možemo dobiti. Neki njihovi nogometaši igraju u Bundesligi, kao naprimjer Džeko, drugi najbolji strijelac u prošloj sezoni. Znam da ćemo igrati protiv dobro organizovanog tima, ali Portugal će pokazati svoju snagu", uvjeren je napadač Portugala, koji je obećao da će njegova nacionalna selekcija dati "100 posto od sebe".

Prva utakmica Portugala i BiH igra se u subotu, 14. novembra, a uzvratni susret u Zenici je u srijedu, 18. novembra.