Nogomet
0

Portugal za osiguranje prvenstva zatražio pomoć NATO-a

NINA
Vlada Portugala zatražila je pomoć od NATO-a u osiguranju predstojećeg prvenstva Evrope u nogometu, a službeni zahtjev podnio je danas u Bruxellesu predstavnik Portugala u zapadnoj vojnoj alijansi.

"Tražili smo da za vrijeme prvenstva AVAKS zrakoplovi osiguravaju zračni prostor iznad Portugala kako bismo na vrijeme imali podatke o svakom nenajavljenom ili sumnjivom letu. Na taj način će sigurnost svih sudionika i posjetitelja prvenstva u velikoj mjeri biti povećana", izjavio je predsjednik vlade Portugala Jose Manuel Durao Barroso.

Prema njegovim riječima, odluka da se zatraži pomoć od NATO-a donesena je poslije terorističkog napada na vozove u Madridu kada je živote izgubilo 190 ljudi. Portugalska vlada je, kao i vlada Španije, podržala Sjedinjene Američke Države u ratu protiv Iraka i poslala vojnike u tu državu, tako da postoji opravdan strah da bi teroristi mogli sličan napad izvesti za vrijeme prvenstva Evrope.

Na prvenstvu koje počinje 12. juna i traje do 4. jula, sudjeluju i nacionalne reprezentacije Engleske, Španjolske i Italije, čije su vlade također podržale vojnu intervenciju u Iraku, pa se organizatori plaše da bi igrači iz tih zemalja mogli biti meta terorista.

Osim toga, u Portugalu će u vrijeme održavanja prvenstva boraviti stotine hiljada navijača iz tih država, što bi također mogao biti veliki izazov za pripadnike terorističkih organizacija.