Nogomet
1

Analiza / Portugal uspio probiti austrijsku disciplinu u odbrani, ali ponovo izostala realizacija

Piše: Ivan Stojković
Utakmica koja je zatvarala drugo kolo takmičenja po grupama na Evropskom prvenstvu odigrana je u Parizu, na Parku Prinčeva između Portugala i Austrije (0:0). Obje ekipe tražile su bodove iskupljenja nakon lošeg starta, Portugal je samo remizirao sa Islandom 1:1, dok je Austrija, za mnoge neočekivano, poražena od Mađarske rezultatom 2:0. Stoga, ovaj meč je imao veliki ulog, jer ekipa koja bi ostala bez bodova na ovom meču, polako bi već mogla da rezerviše karte za odmor i povratak kući.
Foto: EPA
Foto: EPA

I jedan i drugi selektor napravili su određene izmjene u odnosu na prvo kolo. Fernando Santos, selektor Portugala uvrstio je u startnu postavu Ricarda Quaresmu na desnom krilu umjesto Joao Marija, a također je i izmijenio sistem u kojem je Portugal formalno bivao pozicioniran u momentima posjeda lopte.

Umesto 4-4-2 u prvom kolu, na ovom meču to je više izgledalo kao 4-3-3, dok je u defanzivnoj fazi to bivalo kao i u prvom meču.

Početna postava Portugala Vidimo kako je na zvaničnoj grafici Portugal predstavljen u sistemu 4-4-2, što i jeste bio sistem kada se ekipa branila, međutim, kada su imali loptu, bivali su pozicionirani u sistemu 4-3-3.
Početna postava Portugala Vidimo kako je na zvaničnoj grafici Portugal predstavljen u sistemu 4-4-2, što i jeste bio sistem kada se ekipa branila, međutim, kada su imali loptu, bivali su pozicionirani u sistemu 4-3-3.

Sa druge strane, selektor Austrije Marcel Koller bio je primoran da izvrši dvije promjene u odnosu na prvi meč. Aleksandar Dragović je bio suspendovan za ovaj meč nakon crvenog kartona u prvom kolu, dok se Zlatko Junuzović povrijedio i vjerovatno završio Euro.

Početna postava Austrije.
Početna postava Austrije.

Kompaktan defanzivni blok Austrije

Od samog početka, Austrija je imala jasan plan i cilj, želeli su prepustiti loptu Portugalu i pustiti ga da krene od centralnih bekova u igru, a zatim zatvarali daljnjii napredak ka svom golu. Odlično pozicioniranih u formaciji 4-4-2 sa jako dobrom kompaktnošću imali su za cilj zatvoriti centralne dijelove terena i usmjeriti napade Portugala na bok, odnosno tjerati Portugal na igru u širinu kako bi ekipa imala vremena da se pomjeri ka boku i kako bi, jednostavno, ekipa nakon pasa u širinu ostala u igri sa svih 10 igrača u odbrani.

Jedini igrač koji je iskakao iz kompaktnog bloka i brinuo više o protivničkom igraču nego o prostoru i tome gdje mu je pozicioniran saigrač bio je Arnautović, koji je uglavnom imao za cilj da prati ubacivanja Vierinhe i njegova pridodavanja napadu.

(fotografija broj 1)
(fotografija broj 1)

Na fotografiji broj 1 vidimo jasnih 4-4-2 Austrije gdje defanzivni kvadrat koji čini četvorka Alaba-Harnik-Baumgartlinger-Ilsanker zatvara centralni dio terena i usmjerava odigravanja na bok. Nakon odigravanja na bok vidimo izlazak Sabitzera i Kleina na beka i krilo Portugala čime se protivnik tjera unazad. Obratite pažnju i na Arnautovića na suprotnoj strani koji ne mari za to što je poprilično udaljen od Ilsankera i rupu koja se između njih stvorila, njemu je bitan samo Vierinha i to gdje je on pozicioniran.

(fotografija broj 2)
(fotografija broj 2)

Ovdje (fotografija broj 2) vidimo situaciju kada Portugal ima loptu na boku. Vierinha je sa loptom u posjedu, a u najbližem prostoru oko lopte se formira romb čime se protivniku zatvaraju svi kanali dodavanja u širinu i dubinu, pa je jedini mogući pas bio pas unazad. Vidimo i jako dobro zatvaranje Hintereggera koji pokriva izlazak Fuchsa i utrčavanje Moutinha u prostor, kao i pozicije Harnika koji se primiče Williamu te odlicno pomjeranje ka lopti Baumgartlingera, pa je Austrija jako dobro zatvorila prostor oko lopte.

Portugal sa loptom i generalan plan u posjedu

I u prvom i u drugom meču Portugal je bio taj koji je imao veći posjed i ekipa koja je kontrolisala utakmicu. Međutim, problem je taj što su u oba meča često znali da osciliraju i da smjenjuju periode dobre i loše igre (o tome nešto kasnije).

Na ovom meču, njihovi mehanizmi i kretnje su bili prilično jasni i ne mnogo drugačiji u odnosu na prvo kolo. Bilo je određenih izuzetaka. Prvo, rekli smo da je sistem u posjedu više bio 4-3-3, koji se kasnije ulaskom Marija i pomjeranjem Gomesa visoko transformisao više u nekih 4-2-2-2 ili 4-2-4 (u zavisnosti od pozicije bekova, da li su išli visoko ili ostajali dublje).

Drugo, zbog određenih adaptacija u odnosu na protivnika, na njegove slabosti i strukturu, Portugal je također imao nešto drugačiji pristup u ovom meču. Prije svega, ono što želimo spomenuti je Vierinha, momak koji je formalno krilo a igra na poziciji beka. Tokom čitavog meča odlazio je visoko da pruži podršku Quaresmi i stvori višak i situaciju "2v1" na boku (fotografija broj 3).

(fotografija broj 3)
(fotografija broj 3)

Pepe odigrava loptu ka Moutinhu, a Arnautović želi da pomogne Ilsankeru kako Moutinho ne bi imao dovoljno vremena na lopti. To koristi Vierinha i protrčava Arnautoviću iza leđa, Quaresma ulazi ka sredini, povlači Fuchsa za sobom i otvara prostor za protrčavanje Vierinhe tako da Portugal ima situaciju "2v1" na boku. I generalno, Portugal je često želio da stvori višak na desnom boku u namjeri da se tu probije protivnik, a zatim centrira lopta na Ronalda (fotografija broj 4).

Moutinho ima loptu, Gomes uvlači Fuchsa za sobom i otvara prostor za Quaresmu koji dobija pas, a Ronaldo čeka centaršut na drugoj stativi (fotografija broj 4)
Moutinho ima loptu, Gomes uvlači Fuchsa za sobom i otvara prostor za Quaresmu koji dobija pas, a Ronaldo čeka centaršut na drugoj stativi (fotografija broj 4)

I na ovom meču vidjeli smo česta spuštanja Ronalda u sredinu po loptu, sa ciljem da loptu primi između linija protivnika, bez igrača na leđima kako bi mogao da se okrene licem ka golu i krene prema golu protivnika jer je tada prosto nezaustavljiv (fotografija broj 5).

(fotografija broj 5)
(fotografija broj 5)

Vidimo (fotografija broj 5) kako vezna linija Austrije kasni da se pravilno pozicionira, pa se Ronaldo nudi njima iza leđa i bježi Hintereggeru koji ovdje kasni da ga zatvori, pa Ronaldo ima taman toliko vremena da iskoristi svoj talenat i primi loptu okrenut licem golu. Quaresma prepoznaje situaciju i povlači Fuchsa za sobom kako bi Ronaldu dao prostora.

Portugal je i na ovom meču, kao i na prethodnom protiv Islanda, bio suočen sa ekipom koja se brani u organizovanom 4-4-2 bloku sa 10 igrača iza lopte. Kao i u prvom meču, Portugalci su željeli protivnika približiti jednoj strani i tamo ga navući, a zatim odigrati pas na drugu stranu i iskoristiti taj prostor. Igrač koji se najčešće nudio kao rješenje na toj suprotnoj strani bio je Moutinho, glavna spona između defanzivne i prednje linije tima i igrač vrhunskih playmekerskih sposobnosti. Prosto rečeno, stvaraju mu se uslovi da loptu primi neometen, u praznom prostoru kako bi imao vremena da odigra kvalitetan pas.

(fotografija broj 6)
(fotografija broj 6)

Vidimo (fotografija broj 6) kako je Portugal krenuo da napada protivnika ka desnoj strani kako bi ga navukao tamo, a zatim se lopta preko Pepea šalje ka Moutinhu, koji ispred sebe ima prostora i vremena da odluči kome će proslijediti pas. Obratite pažnju i na kretanje Raphaela, koji odlazi naprijed i pokušava povući Sabitzera za sobom kako bi Moutinhu dao prostora.

Adaptacije Portugala, igra oko bloka i druga strana medalje

Spominjao sam onaj defanzivni kvadrat Austrije sa napadačima i veznim igračima koji je za cilj imao da zatvori centralne dijelove terena i eventualno ulovi u zamku protivnika ukoliko bi zagrizli i poslali loptu u taj dio. Santos je prihvatio tu igru i izbjegavao odigravanja u taj dio striktno šaljući dodavanja oko tog kvadrata kako bi dva napadača Austrije bila izbačena iz igre.

(fotografija broj 7)
(fotografija broj 7)

Ovdje vidimo (fotografija broj 7) najbolju ilustraciju toga, Austrija ima formiran kvadrat sa dva napadača i dva vezna, pa William igra dijagonalan pas oko tog bloka za Moutinha, koji već gleda potencijalne opcije napred. Ovim dodavanjem su Harnik i Alaba izbačeni iz igre i Austrija sada ima dva igrača manje u fazi odbrane. Primijetimo i poziciju Vierinhe, koji je pozicioniran uz aut liniju te na taj način odvlači Arnautovića skroz u širinu.

Rekoh već da je Portugal mnogo oscilirao u ova dva meča, a to se posebno odnosi na igru u posjedu. Često im se dešava da nakon promjene strane svi ostanu pozicionirani previše široko i previše daleko od lopte i strane na koju je lopta poslana.

(fotografija broj 8)
(fotografija broj 8)

Portugal ovdje (fotografija broj 8) mijenja stranu na lijevi bok, ali Raphael i Nani nemaju adekvatnu podršku i Austrija lako kontroliše situaciju na boku. Činjenica da nema nijednog igrača pored Raphaela znači da Portugal nema opciju u širinu i postaje predvidiv, dok činjenica da pored Nanija nema igrača znači dvije stvari.

Prvo, nakon eventualnog pasa za Nanija u dubinu znači da Portugal nema igru u širinu, a drugo, Prodl i Klein se mogu odvojiti i 20 metara jedan od drugog jer jednostavno nemaju koga da preuzmu u prostoru između njih dvojice.

Ovo je jedan od nekolicine primjera i situacija sa kojima je Portugal imao problema u ova dva meča.

Nakon ulaska Joao Marija, Portugal dobija na brojnosti u sredini, obzirom da je Mario bivao mnogo više centralno pozicioniran u odnosu na Quaresmu, a vidjeli smo i mnogo bliže pomjeranje Gomesa ka golu protivnika. Ovo je Portugalu u nekoliko navrata donijelo dubinu u igri i bolje konekcije u sredini terena.

(fotografija broj 9)
(fotografija broj 9)

To možemo vidjeti ovdje (fotgrafija broj 9). Gomes i Mario se nude kao opcije između linija i iza leđa veznih igrača Austrije i nude dobru konekciju sa Moutinhom i Williamom.

Portugal u defanzivi sa dvije jasne tačke

U igri bez lopte, Portugal je najčešće bivao pozicioniran u nekom 4-1-3-2 ili 4-4-2 sistemu gdje se najveća pozornost obraćala na Alabu. William je vjerovatno zato dobio prednost u odnosu na Danila i uvijek je bivao pozicioniran dijagonalno od Moutinha kako bi kontrolisao prostor u kojem cirkuliše Alaba.

(fotografija broj 10)
(fotografija broj 10)

Vidimo (fotografija broj 10) kako Quaresma i Nani napadaju i zatvaraju štopera i beka, Moutinho pokriva Quaresmu, a Willian stoji dijagonalno iza Moutinha i pokriva prostor u kojemm se nalazi Alaba. Gomes se također odlično primiče Williamu i Portugal zadržava dobru kompaktnost.

Druga stvar je činjenica da je Portugal često puštao štopere Austrije, konkretno Hintereggera da vodi igru. Često bi ga puštali da uđe sa loptom u igru a onda bi mu odsjecali sve moguće kanale dodavanja i ostavljali ga bez rešenja.

(fotografija broj 11)
(fotografija broj 11)

Vidimo (fotografija broj 11) kako Hinteregger ima ogroman prostor ispred sebe, međutim nema slobodnog igrača kom može odigrati pas. Moutinho pravi pritisak na Ilsankera, Quaresma Fuchsa, a Nani i Ronaldo kontrolišu Baumgartlingera s tim da Ronaldo svojom pozicijom zatvara i pas ka Prodlu.

Austrija sa jasnim planom u napadu i Alabom u glavnoj ulozi

Obzirom da se Junuzović povrijedio, Alaba je gurnut na poziciju "desetke" u namjeri da postane igrač koji će svojim napadačima kreirati šanse za gol. Na sinoćnjem meču smo vidjeli i kako je to izgledalo. Obzirom da se Austrija često mučila sa izgradnjom napada iz zadnje linije, najčešće su slali duge lopte na Harnika koji je odmah pokušao da loptu odloži ili spusti do Alabe koji bi probao da je distribuira svojim krilima.

(fotografija broj 12)
(fotografija broj 12)

A ovdje (fotografija broj 12) vidimo i kako je to izgledalo. Duga lopta na Harnika, Alaba odmah dolazi ispred njega kako bi prihvatio odložni pas i odigrao pas na krilo koje je licem okrenuto ka golu. Nakon 60. minuta, Koller se odlučuje da zamijeni Alabu (nije mi poznat razlog), pa se fokus napada Austrije uglavnom seli na krilo, a najčešće na lijevi bok gdje se kroz saradnju Arnautović-Fuchs pokušavao stvoriti višak i probiti protivnik u namjeri da se kreira šansa.

Pobijedi ili idi kući

Iako je Austrija igrala disciplinovano u odbrani i prvenstveno odbraćala pažnju na svoj gol, nije uspjela spriječiti nekoliko odličnih šansi Portugala koji je uspio promašiti i penal. I ovaj meč je pokazao da Portugalci imaju određene šablone kojima igraju brzo i lepršavo, ali ponovo je izostala realizacija i efikasnost u napadu. U dva meča Eura Portugalci su skupili 50 udaraca prema golu protivnika, odnosno 33 udarca izuzmemo li blokirane pokušaje, a postigli su samo jedan gol.

Podjela bodova na ovom meču ostavlja obje ekipe u prilično nezavidan položaj i znači da će obje ekipe morati da jure pobjede u posljednjem kolu ne bi li ostale na turniru, s tim da je Portugal u nešto boljoj poziciji obzirom da mu pobjeda garantuje plasman u narednu rundu, dok Austrija u slučaju svoje pobjede i pobjede Portugala grupu završava na trećem mestu i morat će da se nada plasmanu među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije Eura što bi joj donijelo plasman u osminu finala.

Malo ko je očekivao da će ove dvije ekipe nakon dva kola u grupi zajedno imati nula pobjeda i da će drugo kolo završiti na posljednja dva mesta u grupi. Takav rasplet doveo ih je u samo jednu situaciju, a to je da je za njih eliminaciona faza već počela i da će svaki naredni meč ovih ekipa značiti samo jedno - pobijedi ili idi kući.