Futsal
102

Portugal u produžecima dramatičnog finala savladao Španiju i prvi put postao prvak Evrope

Piše: O. T.
Reprezentacija Portugala u futsalu prvi put u svojoj historiji osvojila je Evropsko prvenstvo nakon što je sinoć u finalu savladala Španiju rezultatom 3:2 (2:2 rezultat regularnog dijela).

Prvenstvo se održalo u Sloveniji, a Portugal je tek četvrta reprezentacija koja je uspjela osvojiti trofej evropskog prvaka. Od kada je odigrano prvo Evropsko prvenstvo 1996. godine, trofeje su osvajali Španci (sedam puta), Italijani (dva puta) i Rusi (jednom).

Portugal je konačno uspio osvojiti titulu nakon što je 2010. godine poražen u finalu upravo od Španije, a Španci su savladali Portugal i u duelu za treće mjesto na Evropskom prvenstvu održanom 2014. godine.

Ovo je veliki uspjeh za Portugalce, a posebno za najboljeg igrača Portugala i svijeta Ricardinha. On je pet puta u karijeri dobio nagradu za najboljeg igrača svijeta (2010., 2014., 2015., 2016. i 2017.) i jedini je igrač u historiji futsala kojem je to pošlo za rukom. Ujedno, on je jedini Portugalac koji je dobijao nagradu za najboljeg igrača svijeta u futsalu.

Ipak, Ricardinhu je nedostajao timski trofej s reprezentacijom i konačno je osvojio jedan takav. A Ricardinha je u finalu zadesila slična sudbina kao Cristanu Ronaldo na Euru 2016. godine kada je Portugal osvojio evropski naslov u nogometu. Naime, Ricardinho je nosio Portugal na ovom Euru, ali je sinoć na produžecima morao napustiti teren zbog povrede, baš kao što je i Ronaldo napustio teren u finalu protiv Francuza prije dvije godine. Istina, Ronaldo je teren napustio još u prvom poluvremenu.

Na sreću za Ricardinha, njegovi saigrači su iznijeli teret na svojim plećima te postigli gol koji im je donio trofej.

Ricardinho je na kraju odnio titulu za najboljeg strijelca turnira s postignutih sedam golova, a nagrađen je i titulom za najboljeg igrača turnira.

On je postigao i prvi gol na meču i to u 59. sekundi za vodstvo Portugala 1:0. Tolra je donio izjednačenje Španiji u 19. minuti, a onda je Lin u 32. minuti donio preokret Špancima. Portugal je do izjednačenja stigao u pretposljednjoj, 39 minuti meča kada je Bruno Coelho pogodio za 2:2. U tim momentima Portugal je igrao s pet igrača. Rezultat nakon 40 minuta regularnog dijela ostao je 2:2.

Bitno je napomenuti da je Španija pri vodstvu 2:1 imala priliku pogoditi iz kaznenog udarca s 10 metara u 35. minuti, ali je Miguelin pogodio prečku.

Ricardinho se povrijedio na otvaranju drugog produžetka (produžeci traju pet minuta), ali su njegovi saigrači uspjeli postići gol za 3:2. Drugi gol na meču postigao je Bruno Coelho iz kaznenog udarca u posljednjoj, 50. minuti meča. Ispostavilo se da je to bio gol za titulu prvaka Evrope.