Villas-Boas nadmašio Mourinha
0

Porto izgubio utakmicu nakon 307 dana

Totalsport
Villas-Boas: Porazom u 2011.
Villas-Boas: Porazom u 2011.
Mladi trener Porta Andre Villas-Boas (33) i njegova fudbalska momčad porazom su startali u novu, 2011. godinu. Bolji je u dvoboju portugalskog Liga kupa bio gostujući Nacional iz Madeire.

Sastavje slavio na Dragau 2-1 pobjedu, i to nakon što je brazilski centarfor Hulk domaće doveo u vodstvo u 64. minuti. Napadač gostiju Luso Anselmo preokrenuo je rezultat golovima u 78. i 85. minuti.

Porto ovim porazom nije izgubio natjecanje s obzirom da se ono igra turnirskim načinom, a pred trenutno vodećom ekipom prvenstva još su za odigrati dvije utakmice.

Porto ove sezone nije bio poražen u 27 službenih utakmica. S obzirom na prošlosezonsku seriju, tim iz Porta nije do Nacionala izgubio čak 37 službenih utakmica. Od njihova posljednjeg poraza, u martu prošle godine, prošlo je tačno 307 dana.

Mladi trener, koji je dosad svakako imao rekordan niz bez poraza u priznatim svjetskim nogometnim ligama, 11. decembra prošle godine srušio je fantastičan klupski rekord. Tada je, 34. utakmicom u nizu bez poraza, nadmašio svog mentora i uzora Josea Mourinha, koji je u Portu svojedobno držao takav niz na 33 utakmice.

Villas-Boasa je u svoj stručni štab unovačio upravo današnji trener Real Madrida, uzevši ga u Porto kao skauta 2003. godine, taman prije no što je Portova ekipa pokorila Evropu. Mourinho je tada 27-godišnjeg sunarodnjaka 2004. godine poveo za skauta u Chelsea, da bi mu tokom prve sezone rada u milanskom Interu, u sezoni 2008/2009, sunarodnjak pomagao kao asistent u stručnom štabu.

Od Mourinha se napokon odvojio u oktobru prošle godine, kada je otišao trenirati portugalskog prvoligaša Academicu iz Coimbre. Od ljeta je na klupi Porta, a prije Nove godine produžio je ugovor do ljeta 2013. godine.

Na prvenstvenoj tabeli nakon 14 odigranih kola Porto vodi pred aktuelnim prvakom Benficom s osam bodova prednosti (38-30).